Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δ. Ιλίου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ιστορικό Λεύκωμα

Εθνικό Δίκτυο
Άμεσης Κοινωνικής ΠαρέμβασηςΙστορικές Οικογένειες
Δήμου Ιλίου

ΔιαύγειαΑνοικτή Διακυβέρνηση

Μάθετε για τις Ηλεκτρονικές
Υπηρεσίες

Web TV

Κανονισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος

Αδελφοποίηση Δήμου Ιλίου με το δήμο Νότιας Ιταλίας

Αδελφοποίηση δήμου Ιλίου με το δήμο
της Ρουμανίας Tulcea

Στηρίζουμε την αγορά της πόλης μας

Καθαρή Πόλη

 

Η γνώμη σας μετράει
Πόσο αξιόπιστες σας φαίνονται οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες?

α. Πολύ
β. Λίγο
γ. Καθόλου
δ. Δεν θα τις χρησιμοποιήσω

Ιστορικό της συνεργασίας

Πιστεύοντας βαθιά στην ιδέα της διεθνούς συνεργασίας και στον ενεργό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Ιλίου αποφάσισε να επανενεργοποιήσει μια παλιά κι δοκιμασμένη πρακτική, αυτή των αδελφοποιήσεων, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται πανευρωπαϊκά στο συγκεκριμένο τομέα. Σε μια εποχή που η διπλωματία των πόλεων, με βασικό της εργάλειο τις αδελφοποιήσεις μεταξύ ΟΤΑ, έρχεται να προστεθεί στις παραδοσιακές μορφές διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, θέματα όπως η παιδεία και ο πολιτισμός αναδεικνύονται σε προνομιακά πεδία δράσης για τις τοπικές αρχές και άμεσης συμμετοχής για τους δημότες. Είναι, γι' αυτό, καιρός, οι αδελφοποιήσεις, από μια συμβολική χειρονομία έκφρασης αλληλεγγύης, να αποκτήσουν χαρακτήρα μονιμότερης συνεργασίας μεταξύ δήμων και να αντιμετωπιστούν από τους ελληνικούς ΟΤΑ ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γνωριμίας των δημοτών και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε ζητήματα της καθημερινότητας.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο δήμος μας αποφάσισε να προσεγγίσει το Δήμο του Corigliano d' Otranto της επαρχίας Λέτσε στην Κάτω Ιταλία-Μεγάλη Ελλάδα, με στόχο την υπογραφή συμφώνου αδελφοποίησης και την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων και συνεργασίας τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο κυρίως σε αυτό της κοινωνίας των πολιτών. Ο εν λόγω δήμος έχει πληθυσμό 5762 κατοίκους και βρίσκεται στο Σαλέντο της Απουλίας, περιοχή κοντινή μας μέσω του λιμανιού του Μπάρι. Η περιοχή αυτή αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα τμήμα της Μεγάλης Ελλάδας με σημαντική πολιτιστική ανάπτυξη. Το Corigliano d' Otranto είναι μια από τις εννέα πόλεις της Grecia Salentina (μαζί με την Καλημέρα, το Καστρινιάνο ντι Γκρέτσι, το Μαρτινιάνο, το Μαρτάνο, το Μελπινιάνο, το Σολέτο, τη Στερνάτσια και το Ζολίνο) όπου μιλιέται και σήμερα, έστω και περιθωριακά, η κατωιταλική ή γραικάνικη διάλεκτος, η οποία συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά στοιχεία. Προκειμένου να προωθήσουν καλύτερα τα κοινά τους ενδιαφέροντα, οι παραπάνω μικρές πόλεις συνέστησαν το 2001 την Κοινότητα της επαρχίας του Λέτσε, στην οποία προσχώρησαν το 2005 το Καπρινιάνο Σαλεντίνο και το 2007 το Κουτροφιάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη γραικάνικη κοινότητα του Σαλέντο ως "εθνική και γλωσσική μειονότητα".

 

Στις 27 Μαρτίου 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας αποφάσισε κατά πλειοψηφία (αριθ. Απόφασης 178/2007) να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η  αδελφοποίησή του με τον αντίστοιχο του Corigliano d' Otranto της Κάτω Ιταλίας, με απώτερο στόχο την από κοινού συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Η Ευρώπη για τους Πολίτες (2007-2013)».

 

Δύο μόλις ημέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου 2007 (αριθ. Απόφασης 10/2007), το κοινοτικό συμβούλιο του Corigliano d' Otranto αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του δήμου μας, τονίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες και την πεποίθηση ότι οι πράξεις αδελφοποίησης μπορούν πράγματι να συμβάλουν στην οικοδόμηση της Ευρώπης των πόλεων και των πολιτών.

 

Ακολούθως, το σχέδιο της αδελφοποίησης εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, δυνάμει του άρθρου 220/Ν. 3463/2006, σχετικά με τις αδελφοποίησεις Δήμων και Κοινοτήτων (Α.Π. 23439/9-5-2007). Μετά τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του ΥΠΕΣΔΔΑ ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών με την εκπόνηση δράσεων και εκδηλώσεων στο επίπεδο της κοινωνίας πολιτών.

 

Πίσω
 

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί
Σταθμοί

Κέντρα Εξυπηρέτησης
Πολιτών

Πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η κίνηση στους δρόμους

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Πόλη για ποδήλατο
 
Η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό
 
Πληροφορίες για το Δημαρχιακό
Μέγαρο Περιοδικό Ιλιον

Χάρτης Ιλίου μέσω google
 
Ανακύκλωση - Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας

ΠΑΡΚΟ Αντώνης Τρίτσης 
 
Κανάλι
Δήμου Ιλίου στο youtube.com


 
Κανάλι Δήμου Ιλίου στο twitter.com

Newsletter