Έκθεση Θεάτρου Σκιών

Μόνιμη Έκθεση Θεάτρου Σκιών στο Δήμο Ιλίου

image
 
Στο κτίριο στον Πεζόδρομο της οδού Μελίκης φιλοξενείται από το 1998 μία σημαντική συλλογή του Θεάτρου Σκιών. Αποτελείται κυρίως από φιγούρες, σκηνικά και ρεκλάμες του καραγκιοζοπαίχτη  Θανάση Σπυρόπουλου αλλά και άλλων Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών. Από τον Απρίλιο του 2011, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου,  διεξάγεται στο χώρο αυτό ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού.

 

Το θέατρο Σκιών

Το Θέατρο Σκιών αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή θεατρικής τέχνης. Γεννήθηκε και άνθισε στην Άπω Ανατολή, αργότερα εξαπλώθηκε στους λαούς της Μέσης Ανατολής-ανάμεσά τους και στους Τούρκους-και από εκεί πέρασε στη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκανία.
image

 

 

Η Ελλάδα ήρθε σε επαφή με το Θέατρο Σκιών και το ανέπτυξε τόσο, ώστε το 19ο αιώνα να αποτελεί το μοναδικό ελληνικό λαϊκό θέατρο, εμπλουτίζοντας και εξελληνίζοντας τις φιγούρες και το ρεπερτόριο του. Τα κωμικά, σατυρικά, πατριωτικά και ιστορικά έργα του Θεάτρου Σκιών αγαπήθηκαν για τη θεματική τους από τους Έλληνες, διατηρώντας ζωντανή την απήχηση που έχει στον κόσμο, το είδος του θεάτρου αυτό.

image
image_gallery2
image

Ο Καραγκιόζης, μόνιμα πεινασμένος και ρακένδυτος, πρωταγωνιστή στο Θέατρο Σκιών και αντιστέκεται πάντα στην Τουρκική εξουσία, χάρις την πονηριά του, άλλοτε μέσα από κωμικές και άλλοτε μέσα από τραγικές ιστορίες.

image
image
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
 
image
Γεννήθηκε στο χωριό Κοπανάκι της Μεσσηνίας, πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. ”«Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός»” ήτανε τα στοιχεία – ερεθίσματα, όπως λέει, που τον μάγεψαν και τον έκαναν, αρχικά, στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων, βοηθό -μαθητή στον τοπικό Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο. Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα βασικά μυστικά της τέχνης αυτής.
image
Η δουλειά του Σπυρόπουλου χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ζωτικότητα και πρωτοτυπία. Παίζει τα έργα που ο ίδιος γράφει (ιστορικά και κοινωνικά), κατασκευάζει και ζωγραφίζει φιγούρες από δέρμα, ζελατίνα, χαρτόνι και άλλα υλικά.
Η συλλογή του περιλαμβάνει φιγούρες , ρεκλάμες και σκηνικά είτε δικής του κατασκευής είτε άλλων γνωστών Καραγκιοζοπαικτών.
Από τους καραγκιοζοπαίχτες της γενιάς του έχουν απομείνει λίγοι που υπηρετούν πιστά την τέχνη του θεάτρου Σκιών.
image
image
image
image
image