Υγεία

Υγεία & Πρόληψη

Η γνώση και η ενημέρωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και στη βελτίωση της υγείας μας. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ιλίου δημιούργησε στην ιστοσελίδα του ξεχωριστή ενότητα με επιστημονικά άρθρα και επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό, με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα υγείας. Διαθέτοντας περισσότερες γνώσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και να ενεργήσουμε πιο υπεύθυνα για την προστασία της υγείας μας.

Σε αυτή τη στήλη θα βρείτε χρήσιμα άρθρα για την υγεία και την πρόληψη από τη Διεπιστημονική ομάδα του Δήμου Ιλίου.


Παιδί και Καρδιά

Παναγιώτης Δ. Μητρόπουλος

Ειδικός Kαρδιολόγος

Α. Το παιδί μου έχει φύσημα!!

Συχνά ο/η Παιδίατρος αναφέρει ότι το παιδί έχει ακουστό φύσημα στο προκάρδιο, ένα εύρημα που μάλλον δικαιολογημένα αναστατώνει τους γονείς. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα φυσήματα δεν είναι ίδια: κάποια από αυτά, ευτυχώς τα λιγότερα, υποκρύπτουν πράγματι μια δομική – κατασκευαστική ατέλεια της καρδιάς (που συνήθως υπάρχει εκ γενετής). Αυτή μπορεί να διαγνωστεί από τον Καρδιολόγο, κυρίως με τον υπέρηχο καρδιάς, και να συζητηθεί η περαιτέρω διαχείριση του παιδιού (ενδεχόμενη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή παρέμβαση, συμμετοχή στην άσκηση κτλ).

 

Β. Προσχολικός – προαθλητικός έλεγχος

Πραγματοποιείται πρωτίστως στον/στην Παιδίατρο και συμπληρώνεται από τον Καρδιολόγο με πιο εξειδικευμένο έλεγχο (συνήθως ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιακό υπέρηχο). Αποκλείονται κατά το δυνατό δομικές και αρρυθμιολογικές νόσοι της καρδιάς, που μπορεί να προβάλουν κάποιους περιορισμούς στην ένταση και το είδος της άθλησης, στην οποία μπορεί να εκτίθεται το παιδί ή ο νέος.

 

Γ. Το παιδί μου γεννήθηκε με καρδιολογικό πρόβλημα

Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με καρδιοπάθεια («συγγενής καρδιοπάθεια»), η οποία είτε απαιτεί απλά παρακολούθηση, είτε έχει προηγηθεί κάποιου είδους παρέμβαση (πχ χειρουργείο αποκατάστασης). Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται τακτικός έλεγχος από Καρδιολόγο, που θα παρακολουθεί το παιδί καθώς αναπτύσσεται. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα έχει καταγραφεί στο πανελλήνιο μητρώο καταγραφής ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες που έχει αναπτυχθεί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (μητρώο «Challenge»).

 

Δ. Υγιεινός τρόπος ζωής … για μια ζωή!!

Η πρόληψη κάποιων καρδιακών παθήσεων που μαστίζουν τους ενηλίκους (κυρίως της στεφανιαίας νόσου και όλων όσες οφείλονται σε αθηροκλήρυνση) μπορεί και πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ο Καρδιολόγος οφείλει να ενημερώσει την οικογένεια και το παιδί για τα οφέλη της άσκησης, της αποφυγής της καθιστικής ζωής (π.χ. της πολύωρης έκθεσης στην τηλεόραση), και της υγιεινής διατροφής (αποφυγή ζωικών λιπών και ταχυφαγικών συνηθειών). Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη στην παιδική ηλικία (βλ. στους χρήσιμους συνδέσμους το κίνημα Superheart, ενός παιδιού – «υπερήρωα» που ασκείται πολύ και τρώει υγιεινά).

 

image

Προσχολικός – Προαθλητικός έλεγχος: ο ρόλος του Καρδιολόγου

Παρακάτω θα αναφερθούμε αποκλειστικά στον καρδιολογικό προαθλητικό έλεγχο, αυτήν δηλαδή την εξέταση από Καρδιολόγο που αναζητεί πιθανές καρδιολογικές παθήσεις που θα έθεταν περιορισμούς στην ενασχόληση του παιδιού ή του νεαρού ενήλικα με τον αθλητισμό (είτε εντός του σχολείου, «προσχολικός έλεγχος», είτε εκτός αυτού, «προαθλητικός έλεγχος» γενικότερα). Δεν θα μιλήσουμε για άλλες παθήσεις, μη-καρδιολογικές (π.χ. άσθμα, αναιμία, επιληψία, ορθοπαιδικά προβλήματα), που μπορεί κι αυτές να επιβάλουν περιορισμό της άθλησης. Τις παθήσεις αυτές και τη συνολική υγεία κάθε παιδιού τις γνωρίζει καλύτερα ο θεράπων Παιδίατρος· οι καρδιολογικές όμως καταστάσεις αποτελούν μια ειδική κατηγορία παθήσεων, που ξεφεύγουν από το γνωστικό πεδίο των Παιδιάτρων και δυστυχώς αυτές ευθύνονται για την πλειονότητα των περιπτώσεων αιφνιδίου θανάτου στη διάρκεια της άθλησης.

 

Ο αιφνίδιος θάνατος αποτελεί με διαφορά το πιο συγκλονιστικό συμβάν που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ενίοτε μαθαίνουμε από παγκόσμια ή ελληνικά ΜΜΕ για κάποιον αθλητή ή αθλήτρια που έχασε τις αισθήσεις του στον αγωνιστικό χώρο και τελικά, παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης, απεβίωσε. Παρότι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια, είναι ένα συνταρακτικό γεγονός για την κοινωνία ως σύνολο, για να μην αναφερθούμε στο δράμα της οικογένειας του αθλητή. Επίσης, διαταράσσεται η εικόνα της απόλυτης υγείας που είναι συνυφασμένη με τη νεαρή ηλικία.

 

Η συχνότερη αιτία νεανικού αιφνιδίου θανάτου κατά την άθληση είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μια κληρονομούμενη πάθηση όπου η κατασκευή του καρδιακού μυός είναι ελαττωματική, με αποτέλεσμα επικίνδυνες αρρυθμίες που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκοπή ή και σε αιφνίδιο θάνατο. Άλλη αιτία είναι οι λεγόμενες «καναλοπάθειες», όπου ορισμένοι δίαυλοι («κανάλια») στην επιφάνεια των καρδιακών κυττάρων είναι ελαττωματικοί (επίσης κληρονομήσιμες παθήσεις), με αποτέλεσμα τη γένεση επικίνδυνων αρρυθμιών υπό κάποιες συνθήκες (συνήθως άσκηση). Τέλος, υπάρχουν και οι συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή κατασκευαστικά ελαττώματα της καρδιάς που υπάρχουν εκ γενετής και που μπορεί να απαιτούν απόλυτη αποχή από την άθληση ή περιορισμό αυτής.

 

Για να ανακαλύψει ο Καρδιολόγος μία από τις παραπάνω παθολογικές καταστάσεις, οφείλει:

  1. Να πάρει ένα σχολαστικό και στοχευμένο ατομικό ιστορικό (πχ συχνές λιποθυμίες, ιδίως κατά την άσκηση), αλλά και το οικογενειακό ιστορικό (πχ εξάδελφος με αιφνίδιο θάνατο σε νεαρή ηλικία).
  2. Να προβεί σε προσεκτική κλινική εξέταση του παιδιού/νεαρού, που έχει σαν βάση της την ακρόαση της καρδιάς. Το ακουστό φύσημα είναι ένα εύρημα που αξιολογείται καταλλήλως από τον Καρδιολόγο, γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι «αθώο» (δηλαδή δεν υποκρύπτει κάποια πάθηση), ενώ δεν πρέπει να προκαλεί πανικό στους γονείς μόλις τους ανακοινώνεται, γιατί είναι ένα κλινικό εύρημα με άλλοτε άλλη βαρύτητα και όχι μια πάθηση καθεαυτή.
  3. Ακολουθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημα, που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της διάγνωσης ή απλά την υποψία αυτής.
  4. Τέλος, αν θεωρηθεί απαραίτητο, ο Καρδιολόγος προχωρά και σε υπέρηχο καρδιάς (το γνωστό μας Τρίπλεξ), όπου μπορούν να καταδειχθούν δομικές – κατασκευαστικές ανωμαλίες της καρδιάς του παιδιού/νεαρού με αντίκτυπο στην ικανότητα άσκησης.

 

Είθισται κατά την είσοδο ενός παιδιού στο Δημοτικό (δηλαδή σε ηλικία 6 ετών) να ζητείται ιατρική βεβαίωση για συμμετοχή στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και κάθε φορά που κάποιο παιδί ή νέος εντάσσεται σε κάποιον αθλητικό σύλλογο. Εκεί μπορεί να ζητείται τακτική επανεξέταση (πχ ετήσια σε κωπηλάτες που κάνουν πρωταθλητισμό), διαφορετικά μια εξέταση ανά τριετία είναι μάλλον δικαιολογημένη, εφόσον συνεχίζεται η σοβαρή ενασχόληση με τον αθλητισμό και δεν υπάρχει σαφής παθολογία που να απαιτεί συχνότερο έλεγχο.

 

Συμπερασματικά, με τον προαθλητικό έλεγχο επιχειρούμε να ανακαλύψουμε το σπάνιο παθολογικό άτομο ανάμεσα σε πάρα πολλά φυσιολογικά. Είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη του Καρδιολόγου που θα αποφασίσει να απαγορεύσει σε ένα παιδί ή ένα νέο την άθληση (ή θα επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς σε αυτήν) είναι τεράστια. Μια τέτοια βαρύνουσα απόφαση πρέπει να προέλθει μέσα από σχολαστική κλινική και παρακλινική εξέταση, να στηρίζεται στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές καρδιολογικές κατευθυντήριες οδηγίες και να αξιοποιεί (σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις) ακόμα και προηγμένες ιατρικές μεθόδους, όπως ο γενετικός έλεγχος (έλεγχος του DNA με εξέταση αίματος για ανίχνευση πιθανών μεταλλάξεων). Αν ο Καρδιολόγος δεν αντιμετωπίζει τον προαθλητικό έλεγχο σαν μια απλή εξέταση ρουτίνας, αλλά αντίθετα είναι μεθοδικός, προσεκτικός αλλά ποτέ υπερβολικά καχύποπτος, τότε η πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης και άρα κλινικής απόφασης ελαχιστοποιείται. Είναι τέλος εξαιρετικά σημαντικό να ζητείται η συμβουλή του Καρδιολόγου όταν το παιδί ή ο νέος εμφανίσει συμπτώματα κατά την άσκηση ή μετά το πέρας αυτής (κυρίως τάση προς λιποθυμία ή πλήρης λιποθυμία, ζάλη, προκάρδιος πόνος κ.ά.).

 

Μύθοι και Αλήθειες για τον COVID-19

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα παρουσιαστούν,  με βάση τα ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς  Φορείς Υγείας και Διατροφής, τα εξής:

  • Διατροφή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον SARS-CoV-2
  • Διατροφή ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
  • Σημασία της διατροφής στην προσχολική και σχολική ηλικία.
  • Κανόνες Υγιεινής και προστασίας
 

Μύθοι και Αλήθειες για τον COVID – 19

Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί το σύνδρομο COVID-19 έχει βάλει την παγκόσμια κοινωνία σε μια πρωτοφανή δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Λόγω των ανεξερεύνητων αιτίων πρόκλησης της πανδημίας , έχει δημιουργηθεί μια δαιμονολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake – news).

 
image

Η μετάδοση αυτών των πληροφορίων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια που γίνεται από την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής.

Η αναφορά αυτών των μύθων της παραπληροφόρησης σε αντιπαράθεση με τα επιστημονικά δεδομένα συμβάλλει τα μέγιστα στη σωστή ενημέρωση του πολίτη ο οποίος, επιπλέον, καλείται να πιστέψει στα αναγκαία μέτρα για την ανακοπή της πανδημίας και να τα εφαρμόσει.

Θα δούμε λοιπόν μερικούς γνωστούς « Μύθους » που έχουν ακουστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας και σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε ειδικότερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της διατροφής.

 

Αλήθεια: Τα αλκοολούχα διαλύματα χεριών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών.

image

Το σωστό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με τη χρήση εγκεκριμένων αλκοολούχων διαλυμάτων είναι το καλύτερο μέτρο υγιεινής χεριών.
Τα αλκοολούχα διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για απολύμανση επιφανειών , γιατί είναι δαπανηρά και καταστρέφουν τις περισσότερες επιφάνειες.Το καλύτερο απολυμαντικό επιφανειών και αντικειμένων είναι διάλυμα οικιακής χλωρίνης και τρεχούμενου νερού βρύσης σε αναλογία 1/10.

image

Οι συμπτωματικοί (ή ολιγοσυμπτωματικοί) φορείς είναι άτομα που παρότι είναι μολυσμένα και μολυσματικά, δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γιατί μπορούν να μολύνουν άλλους επειδή δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Για το λόγο αυτό πρέπει να θεωρούμε τους άλλους (και τον εαυτό μας) δυνητικά μολυσματικούς και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών).

Μύθος : Ο SARS–CoV-2 συνδέεται με την τεχνολογία 5G.

imageΟι ιοί δεν ταξιδεύουν μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Εξάλλου οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία δεν διαθέτουν δίκτυα 5G.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων αεροσταγονιδίων που εκπέμπονται με την αναπνοή ή με επαφή χεριών με μολυσμένες επιφάνειες και κατόπιν επαφή με το στόμα, μύτη ή μάτια. Μάλλον λοιπόν πρόκειται για τερατώδη μύθο.

Αλήθεια: Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με μύγες, κουνούπια ή κατοικίδια ζώα.

image

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι ο ιός μεταδίδεται με έντομα ή ζώα.
Είναι αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται (όπως και οι άλλοι της ιδίας κατηγορίας) με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με αεροσταγονίδια, όπως προαναφέρθηκε.

Μύθος: Οι τακτικές πλύσεις της ρινικής κοιλότητας προφυλάσσουν από τη νόσηση από το νέο κορωνοϊό.

Οι τακτικές ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή θαλασσινό νερό ή έτοιμα αλατούχα διαλύματα δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Υπάρχουν μερικές περιορισμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι το συχνό ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρύωμα. Παρ‘ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αλήθεια: Το ζεστό κλίμα ή η ηλιοθεραπεία δεν σκοτώνουν τον ιό.

imageΔεν έχει αποδειχθεί ότι ο ιός αδρανοποιείται ή σκοτώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Επειδή οι ιδανικές θερμοκρασίες πολλαπλασιασμού των ιών είναι σχετικά χαμηλές, μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να έχουν κάποια μικρή επίδραση στον πολλαπλασιασμό τους αλλά αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.
Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι ακόμη και περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες χτυπήθηκαν άσχημα από την πανδημία.

Για τον ίδιο λόγο η ηλιοθεραπεία δεν παρέχει καμία επιπρόσθετη προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Αλήθεια: Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να σκοτώσουν το νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C με 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορωνοϊό είναι το συχνό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Μύθος : Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τη νόσο COVID-19 μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε .

image

Παρά τη μεγάλη κλίμακα της πανδημίας, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με την COVID-19.

Ο νέος κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή ρινικών καταρροών. Για να προστατευτούμε, τρίβουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται

Μύθος: Πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με απολυμαντικό προστατευόμαστε καλύτερα από τον ιό.

image

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ασφαλής προετοιμασία κάθε γεύματος είναι σημαντική, όχι μόνο εν μέσω της πανδημίας αλλά και γενικότερα, για την προστασία από μικρόβια και ιούς. Σίγουρα , όμως η χρήση απολυμαντικού για το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών ή άλλων τροφίμων δεν είναι καθόλου ασφαλής πρακτική, καθώς μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή άλλους κινδύνους.

Οι βασικές οδηγίες που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), αναφέρουν ως ασφαλείς πρακτικές:

  • το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το γεύμα μας
  • το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με άφθονο τρεχούμενο νερό πριν τα κόψουμε/καθαρίσουμε και το στέγνωμά τους με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί
  • το καλό πλύσιμο οποιουδήποτε μαχαιριού ή πιρουνιού έχει χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία ωμού κρέατος, θαλασσινών, πουλερικών, αυγών κ.ά.,
  • προτού τα χρησιμοποιήσουμε για να φάμε το καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι των επιφανειών και των σκευών της κουζίνας μετά από κάθε χρήση

Μύθος : Η διατροφή δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό μας κατά την διάρκεια της πανδημίας.

image
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο.
Ωστόσο μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας αυτήν την εποχή ,καθώς  προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις , όπως αναφέρει στις συστάσεις του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) .

Μύθος : O ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα να σκοτώνει τον νέο ιό.

image

Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα δεν θα σκοτώσει τους ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα.
Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα ρούχα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες (π.χ. στόμα, μάτια).
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τόσο το οινόπνευμα όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμα στην απολύμανση επιφανειών αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μύθος : Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 υπήρξε επιτακτική ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο να παρασκευαστεί πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι το ίδιο ασφαλές όσο τα άλλα.

imageΠράγματι η νέα πανδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και οι σημαντικές επιπτώσεις αυτής στις ζωές των ανθρώπων άσκησαν μεγάλη πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παρασκευή ενός εμβολίου κατά του νέου ιού. Για το λόγο αυτό επιταχύνθηκαν ,όσο το δυνατόν περισσότερο ,οι διαδικασίες παρασκευής και έγκρισής του και χρηματοδοτήθηκαν εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή του από διάφορα κράτη.
Ωστόσο, τα στάδια εκτίμησης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρακάμπτονται ποτέ καθώς πάντα η παραγωγή των εμβολίων συνάδει με τις δύο αυτές απαρέγκλιτες παραμέτρους: την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Ποιά θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το Ανοσοποιητικό μας ;​

Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc


Όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα και θρεπτικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα , είναι όσα έχουν φανεί σε μελέτες να δρουν ευεργετικά, όταν προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά. Το να διπλασιάζουμε τις ποσότητες φαγητού αλλά και θρεπτικών συστατικών μέσα από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, δε σημαίνει ότι βοηθάμε και το ανοσοποιητικό μας να λειτουργήσει σωστά. Στην πραγματικότητα, αυτό που πετυχαίνουμε είναι να  «υπερφορτώνουμε» τον οργανισμό μας και να δυσχεραίνουμε την ανοσολογική του απόκριση. Επιπρόσθετα , δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο σύμφωνα με τον  Ευρωπαϊκό Φορέας Ασφάλεια Τροφίμων.

Ωστόσο μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βιολογικά συστήματα του οργανισμού για να λειτουργήσουν σωστά. Τα θρεπτικά συστατικά που θα αναλύσουμε , τα οποία  εμπλέκονται θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μας τα παρέχει ο μεσογειακός τρόπος διατροφής, γι΄ αυτό συστήνεται να τον ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε μια επόμενη ίωση, όμως θα σας απογοητεύσω λέγοντας ότι η ενδυνάμωσή του δεν είναι υπόθεση μιας και δύο εβδομάδων.

Θρεπτικά Συστατικά

Επομένως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα και δε χτίζεται μέσα σε μερικές ημέρες.

  • Βιταμίνη C : Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η Βιτ. C, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες κ.ά , τα οποία αποτελούν ισχυρούς συμμάχους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η χρησιμοποίηση συμπληρώματος βιταμίνης C είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Η απάντηση είναι όχι. Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να καλύψουν τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που δημιουργούνται στον οργανισμό μας, εξού και το όνομα τους «συμπληρώματα» διατροφής. Με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες που λόγω των αυξημένων αναγκών τους ίσως χρειαστούν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών , ιχνοστοιχείων κλπ την περίοδο της πανδημίας , ένας υγιής οργανισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μέσω της καθημερινής διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε Βιτ. C είναι όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, ο μαϊντανός  τα ακτινίδια τα μούρα, οι πιπεριές, το μπρόκολο  κ.ά.

Φρούτα

  • Βιταμίνη D : Ένα απ’ τα πλέον πολυσυζητημένα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα για τη λοίμωξη Covid-19, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικού επιθηλίου που δρουν αντιμικροβιακά. Ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης σε περίπτωση νόσησης από αυτόν τον ιό. Έτσι, μειώνει και τη βαρύτητα και τις πιθανές επιπλοκές της νόσου. Το 90% της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, ενώ το υπόλοιπο 10% λαμβάνεται μέσω της διατροφής . Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καθημερινή μας έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά περίπου ημερησίως . Ίσως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού που βιώνουμε να ήταν και το μόνο μικροθρεπτικό συστατικό που πιθανόν να χρειαζόταν ως συμπλήρωμα. Οι συστάσεις για τη βιταμίνη D ανέρχονται στα 400–800 IU ή 10–20 μg, ποσότητα που χαρακτηρίζεται επαρκής για το 97.5% του πληθυσμού. Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D είναι ο σολωμός , η σαρδέλα , ο τόνος σε κονσέρβα , ο κρόκος αυγού και τα μανιτάρια κ.α.
 

Βιταμίνη D Food Sources

 

  • Βιταμίνη Α : Η έλλειψη βιταμίνης Α επηρεάζει τον αριθμό των «μαχητών» του ανοσοποιητικού συστήματος, των Τ και Β-λεμφοκυττάρων , ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη δραστικότητα και άλλων κυττάρων ,με αποτέλεσμα ένα ασθενές ανοσοποιητικό, ευάλωτο στις λοιμώξεις . Τρόφιμα πλούσια με βιταμίνη Α : Αυγό , Μουρουνέλαιο , Συκώτι , Βούτυρο , Τυρί κρέμα , Σκληρό τυρί (π.χ.cheddar) κ.α
 

Βιταμίνη Α

  • Βιταμίνες Συμπλέγματος Β : Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε πολλές διεργασίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και τη φλεγμονή. Μέσω της διατροφής, θα τις προσλάβουμε από τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι, τα φασόλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
 

Βιταμίνη Β

  • Συνένζυμο Q10 : Το συνένζυμο Q10 είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μας δίνει ενέργεια και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού . Το συναντάμε στις τροφές : Χοιρινό , Κοτόπουλο , Τόνος σε κονσέρβα , στο μπρόκολο , στο κουνουπίδι , στον μαϊντανό , στο ψητό σουσάμι κ.α
 

Συνένζυμο Q10

  • Ψευδάργυρος : Αν και η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα αυτή τη στιγμή ώστε να συστήνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για την αντιμετώπιση του COVID-19 σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Η έλλειψη του ωστόσο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.
 

Τροφές πλούσιες σε Ψευδάργυρο : Στρείδια , Μοσχαρίσιο μπιφτέκι , αστακός ,χοιρινό κρέας , φασολάδα κ.α

 

Ψευδάργυρος

  • Σελήνιο : Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την ανοσία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένη ανοσολογική αντίδραση.
 

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα brazil nuts, οι σαρδέλες, ο τόνος, το χοιρινό και το βοδινό κρέας. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι τα μήλα, το πράσινο τσάι, τα σταφύλια κ.ά.

 

image

  • Προβιοτικά : Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι : Γιαούρτι , κεφίρ , λαχανικά τουρσί κ.α .
 

Προβιοτικά

  • Ενυδάτωση : Μπορεί η επαρκής πρόσληψη νερού να μη μας προστατεύει άμεσα από τα μικρόβια και τους ιούς, η αποφυγή της αφυδάτωσης όμως είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους , επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη διάθεση, την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.
 

Ενυδάτωση


Τα οφέλη της  ενυδάτωσης


Όλα τα παραπάνω αυξάνουν την ευαισθησία μας σε ασθένειες. Προσπαθούμε να πίνουμε αρκετά υγρά ημερησίως και μην αμελείς την ενυδάτωσή σου. Όταν αθλούμαστε ,  εργαζόμαστε έξω ή βρισκόμαστε σε ζεστό κλίμα θυμόμαστε ότι οι ανάγκες σας σε υγρά είναι αυξημένες. Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας πρέπει να πίνουν τακτικά νερό ακόμη και αν δεν αισθάνονται διψασμένοι και αυτό γιατί οι ηλικιωμένοι φαίνεται ότι αρχίζουν να χάνουν την επιθυμία τους για νερό, καθώς το αίσθημα της δίψας δε λειτουργεί σωστά.


Βιβλιογραφία

 

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 2020. Αρχική – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. [online] Available at: <https://eody.gov.gr/>

Integrative, P.D.Q., 2013. High-Dose Vitamin C (PDQ®). In PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. National Cancer Institute (US).

Wang, M., Win, S. and Pang, J., 2020. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, 103(1), pp.86-99.

Maggini, S., Pierre, A. and C. Calder, P., 2018. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6212925/a

Dimidi, E., Christodoulides, S., Fragkos, K. C., Scott, S. M., & Whelan, K., 2017. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 100(4), pp. 1075-1084.

COVID-19 Treatment Guidelines. 2020. Zinc | Coronavirus Disease COVID-19. [online] Available at: <https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/adjunctive-therapy/zinc/>

int. 2020. Q&A: Food Safety And Nutrition Related To COVID-19. [online] Available at: <https://www.who.int/westernpacific/news/q-a-detail/food-safety-and-nutrition>.

https://thehealthlab.gra

https://www.mednutrition.gr/a

Βιβλιογραφία Εικόνων

 

https://topharmakeion.gr/wp-content/uploads/2019/12/204e0dc56cc76cbdbb3e36c74be34646_XL.jpga

https://nicsnutrition.com/wp-content/uploads/2015/04/Screen-Shot-2015-04-21-at-20.42.26.pnga

https://onmed.bbend.net/media/com_news/story/2016/08/16/346391/main/bigstock-Food-Sources-Of-Vitamin-D-On-A-115739462.jpga

https://healthia.gr/upload/stblog/1/124/146/124146large.jpga

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/45F4iZQBt2CZcB7SMf0R48UhyHlm-X3xiW6L-qx9ms3P5Tj8agf1Esz0_9h6Hr_1rpRh0agNyTiAoeJwdyU_IWsmEIUQCa5We4Dz0m5p9nota

https://www.mednutrition.gr/media/k2/items/cache/synenzymo-q10-kai-kardiaggeiaki-ygeia_15921_L.jpga

https://www.therapia.gr/wp-content/uploads/2020/07/zinc-n-1200×600.jpga

http://aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/10/%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%A4%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A4%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9.jpga

https://cdn-a.william-reed.com/var/wrbm_gb_food_pharma/storage/images/publications/food-beverage-nutrition/nutraingredients.com/article/2020/02/28/microbial-minefield-functional-formulation-with-prebiotics-and-probiotics/10758421-1-eng-GB/Microbial-minefield-Functional-formulation-with-prebiotics-and-probiotics_wrbm_large.jpga

https://craftwater.co/wp-content/uploads/2018/03/Benefits-of-great-hydration.pnga

Παχυσαρκία στην εποχή της Covid-19

Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc

 

 

Παχυσαρκία στην εποχή της Covid-19

Με αφορμή τoν παγκόσμιο μήνα παχυσαρκίας,  ας δούμε τα τελευταία στοιχεία και να αντιληφθούμε την επίδραση της παχυσαρκίας σε παγκόσμια κλίμακα.

 

image

 

 

  • 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι .
  • Τα οικονομικά κόστη της παχυσαρκίας θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025.
  • Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν από κορονοιό σε σχέση με αυτούς με υγιές βάρος.
  • Η παιδική παχυσαρκία εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 60% την επόμενη δεκαετία φτάνοντας τα 250 εκατομμύρια περιστατικά μέχρι το 2030 .

Τι ορίζουμε όμως ως παχυσαρκία : Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική εναπόθεση λίπους στο σώμα. Έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και σε αυξημένα προβλήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια την παχυσαρκία ως νόσο. «Θεωρείται ως το πρωτεύον μεταβολικό νόσημα, αλλά και μία από τις βασικές αιτίες για να εμφανιστούν άλλα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά και η υπέρταση.»

 Η παχυσαρκία, ειδικά με τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος, προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή η οποία επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του οργανισμού μας, ο οποίος γίνεται πιο ευάλωτος απέναντι και στον νέο κορoνοϊό.

 Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I Παχυσαρκίας , 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III)

image

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα με ΒΜΙ: 35-40kg/m2και τα άτομα με ΒΜΙ > 40kg/m2 έχουν αυξημένη θνησιμότητα κατά 40% και κατά 90% αντίστοιχα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν παχυσαρκία.

 

Συσχέτιση Covid – 19 και  παχυσαρκία

Στο γράφημα του Guardian αναγράφονται οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους και δίπλα με κόκκινο χρώμα πόσοι απ’ αυτούς ήταν υπέρβαροι  με ποσοστό ( % ).

image

«Η συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών παχυσαρκίας και θνησιμότητας από το Covid-19 είναι σαφής και συναρπαστική. Ο κυριότερος – επικρατέστερος παράγοντας θνησιμότητας είναι η ηλικία, σύμφωνα με την έκθεση , αλλά το υπερβάλλον βάρος  εμφανίζεται ως δεύτερος σημαντικότερος », δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. , Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Επίσης,  μια  πρόσφατη μελέτη της  Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας εκτιμά πως 2,2 εκατομμύρια από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως καταγράφονται σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους. Σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας (οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού) η θνητότητα από τον  Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι ερευνητές κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα τόσο στον εμβολιασμό των παχύσαρκων ανθρώπων όσο και στη διενέργεια τεστ κορονοϊού σε αυτούς.

Η έκταση που έχουν λάβει οι δύο νόσοι δεν είναι το μόνο κοινό που έχουν. Ολοένα και περισσότερα δεδομένα συντείνουν στην αναγνώριση της παχυσαρκίας ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για νόσηση και μάλιστα με σοβαρότερες επιπλοκές.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί για ποιο λόγο παρατηρείται αυτό, αλλά πιθανές άμεσες αιτίες είναι η υψηλότερη ευαισθησία ατόμων με υπερβάλλον βάρος σε αναπνευστικές λοιμώξεις και προβλήματα, η χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία, η επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και το είδος του εντερικού μικροβιώματος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ εμμέσως σημαντικό ρόλο παίζουν οι συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος.

image

Το περιοδικό Obesity Reviews αναλύει αριθμητικά τη συσχέτιση παχυσαρκίας και κορονοϊού. Μια ομάδα αναλυτών συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα 399.000 ασθενών με κορονοϊό. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως παχύσαρκα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό παρουσίαζαν το εξής :

Οι νοσούντες παχύσαρκοι έχουν 113% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας, 74% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 48% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, όπως ενημέρωσε πρόσφατα ιατρική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

image

Σύμφωνα με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (www.exep.gr) :

Στην Ελλάδα, το 20% των ενήλικων ανδρών και το 15% των ενήλικων γυναικών είναι παχύσαρκοι.

Η έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (www.eiep.gr) , που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, έδειξε ότι οι Έλληνες τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, αλλά  ως ένα προσωρινό πρόβλημα που λύνεται με δίαιτα, αδιαφορώντας για τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Οι επιπτώσεις του Lockdown

 

Η χρήση του lockdown μπορεί από επιδημιολογικής άποψης να έχει αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σε άλλες μετρήσεις υγείας. Όπως σημειώνει πολύ εύστοχα το περιοδικό Nature:
“Τα lockdown μπορoύν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία μέσω της συνδυασμένης επιδείνωσης των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών , της ψυχολογικής υγείας και των μεταβολικών οδών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, προσεγγίσεις που σχεδιάστηκαν να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, μπορεί να προάγουν την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες με αυτήν μεταβολικές ασθένειες.”

Τα μέτρα περιορισμού, του αποκλεισμού και της απομόνωσης, με τη σειρά τους οδηγούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής προς την κατεύθυνση της αύξησης του βάρους, όπως δείχνουν πρώιμα ερευνητικά δεδομένα : επιλογές στην αγορά τροφίμων χαμηλότερης διατροφικής αξίας, για λόγους οικονομικούς ή πρακτικούς, μειωμένη τη φυσική δραστηριότητα και άσκηση , και επιτείνουν την κοινωνική απομόνωση που επηρεάζει την ψυχική υγεία.

image

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ενηλίκων σε 30 χώρες, από 23 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2020, , δείχνει ότι το  1/3 των συμμετεχόντων (31%)  πήραν βάρος από την αρχή της πανδημίας, κατά μέσο όρο 6,1 κιλά.

Αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία εν καιρώ πανδημίας ?

Η παχυσαρκία μπορεί να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την συμβολή ενός διαιτολόγου/διατροφολόγου .Τα διαιτολογικά γραφεία λειτουργούν με ραντεβού τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα του υπουργείου υγείας.

Ποιά διατροφή να ακολουθήσει κάποιος αν νοσήσει από Covid – 19 και δεν χρειαστεί νοσηλεία ?

Θα συστήναμε « Μια υγιεινή , ισορροπημένη διατροφή, επαρκή σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης ( μπακαλιάρος, γλώσσα ,πουλερικά , γιαούρτι  κλπ ) , ελαφριά σε επιβαρυντικά λιπαρά, με αρκετά φρούτα και λαχανικά για την πρόσληψη βιταμινών και επαρκή ενυδάτωση καθημερινά ». Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία σε ποιό βαθμό μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Covid-19.

Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον κωδικό 6 στον βαθμό που όλοι μας μπορούμε , να περπατάμε έστω μισή ώρα καθημερινά ( σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών , 150 λεπτά την εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας είναι απαραίτητα για διατήρηση της υγείας μας ) . Δεδομένης της κατάστασης , η παραμονή στο σπίτι πολλές ώρες, η ακινησία, το παραπάνω από το κανονικό φαγητό, ο επιβαρυμένος ψυχισμός μας, όλα αυτά μαζί επιδεινώνουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Η παχυσαρκία ακόμη συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης  από COVID-19, καθώς και αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας και ανάγκης για εντατική φροντίδα, επιπλοκών και θνητότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό παράλληλα με τα μέτρα ατομικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης να μεριμνούμε για την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, την ισορροπημένη διατροφή και τη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας.

 

 

Βιβλιογραφία

 

Εικόνες

https://www.britishcouncil.gr/sites/default/files/covid-19-update.pnga

https://www.genengnews.coma

https://themedicalbiochemistrypage.org/wp-content/uploads/2020/05/obesity-title-image.jpga

https://www.researchgate.net/profile/Muhammed-Ashraful-Alam/post/Is-obesity-a-disease-or-risk-factor-What-do-you-think/attachment/5f1993cbc82a7c0001a5ff45/AS%3A916456724254721%401595511718627/download/Obesity.jpga

https://www.homecaremag.com/sites/default/files/styles/main_image/public/NutritionalSupplement_ROTATOR.jpg?itok=L22z3xuqa

 
 
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα εμβόλια από τον ΕΟΔΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Ευγενία Π. Πανταζή Ειδικός Ιατρός Εργασίας, MD MSc Δημόσιας Υγείας

 

Τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Στόχος τους είναι να περιορίσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με υψηλή θνητότητα, με μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αλλά και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

 

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των άλλων, πιο γνωστών σε όλους μας, μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα υγιών ατόμων, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας και δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

  

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τον Κορωνοιό SARS-CoV-2;

Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου. Τα πρώτα εμβόλια φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγκρίνουν την κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ως προτεραιότητα.

  

Μπορεί να κάνω εμβόλιο και παρόλα αυτά να νοσήσω από COVID-19;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Άρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορωνοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο. Επομένως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από τη νόσο. Κάθε εμβόλιο έχει υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, σε διάφορες χώρες και έχει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Ήδη έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 65.000.000 δόσεις σε 56 χώρες παγκοσμίως. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να μπορέσει κάποιος να αναπτύξει ανοσία και να είναι προστατευμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.

  

Μπορεί να κάνω το εμβόλιο και να μην νοσήσω αλλά να είμαι ασυμπτωματικός φορέας του ιού;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί, άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό. Για αυτό είναι σημαντικό ακόμα και όσοι εμβολιαστούν να εφαρμόζουν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού, δηλαδή τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.

 

Έχω εκτεθεί στον κορωνοιό  SARS-CoV-2, ή έχω νοσήσει από COVID-19. Χρειάζεται να κάνω εμβόλιο;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 είναι ασφαλή σε άτομα με ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2. Η δυνατότητα εμβολιασμού πρέπει να προσφέρεται ανεξάρτητα από το ιστορικό προηγούμενης συμπτωματικής ή ασυμπτωματικής λοίμωξης από SARS-CoV-2. Δεν συστήνεται έλεγχος με PCR ή με rapid test αντιγόνου ή ορολογικός έλεγχος αντισωμάτων προκειμένου να ληφθεί απόφαση για εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός συμπτωματικών ατόμων με οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 πρέπει να αναβάλλεται μέχρι την ανάρρωση και μέχρις ότου πληρούνται τα κριτήρια διακοπής της απομόνωσής τους. Η σύσταση αυτή ισχύει για όσα άτομα έχουν οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 και πρόκειται να λάβουν την 1η είτε τη 2η δόση του εμβολίου. Παρότι δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιθυμητό μεσοδιάστημα μεταξύ της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και του εμβολιασμού, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι σπάνιες κατά το χρονικό διάστημα των 90 ημερών μετά την αρχική μόλυνση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, εάν είναι επιθυμητό, ο εμβολιασμός των ατόμων με τεκμηριωμένη οξεία λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος της περιόδου των 90 ημερών.

 

Τα εμβόλια κατά του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή; Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Τα σύγχρονα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που βρίσκονται σε τελική φάση έγκρισης ή έχουν πάρει έγκριση έχουν αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες με μήνες μετά από τη χορήγησή τους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θέτουν ως προϋπόθεση την παρέλευση αυτού του διαστήματος στις κλινικές δοκιμές προτού το εμβόλιο προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασία ελέγχου και έγκρισης.

Όπως όλα τα γνωστά εμβόλια έτσι και τα νέα κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες, και δεν εμφανίζονται σε όλους. Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αίσθημα πόνου και ευαισθησίας στο χέρι όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο που τείνει να χειροτερεύει περίπου 1-2 ημέρες μετά το εμβόλιο, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, γενικούς πόνους ή ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης. Αν και o πυρετός δεν είναι σπάνιος για δύο έως τρεις ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία είναι ασυνήθιστη και μπορεί να υποδηλώνει νόσο COVID-19 ή άλλη λοίμωξη. Μια ασυνήθιστη παρενέργεια είναι η λεμφαδενοπάθεια. Η ανάπαυση και η λήψη κανονικής δόσης παρακεταμόλης βοηθούν να αισθανθεί κάποιος καλύτερα. Τα συμπτώματα από τις παρενέργειες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα. Ήπια συμπτώματα μετά τη πρώτη δόση, δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό με δεύτερη δόση, που είναι αναγκαία για την καλύτερη προστασία έναντι του ιού. Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή υπάρχει ανησυχία καλό είναι να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός προκειμένου να υπάρξει σωστή αξιολόγηση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων δηλώνονται μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει διαδικτυακά (https://www.eof.gr/web/guest/yellowgenerala ).

  

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την COVID-19;

 

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία, η οποία, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα διαρκεί για 6 έως 8 μήνες. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

 

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να εφαρμόζω τα μέτρα προφύλαξης κατά του Κορωνοϊού;

Τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας στη φάση αυτή της πανδημίας. Καταρχήν, ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απαιτεί χρόνο. Επίσης, πρέπει να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού τελικά θα εμβολιαστεί και να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Ακόμα δεν είναι γνωστό τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί με τα νέα εμβόλια για να εξασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης, με άλλα λόγια δε γνωρίζουμε πόσοι χρειάζονται να έχουν νοσήσει και να έχουν εμβολιαστεί συνολικά ώστε ο νέος κορωνοϊός να μη μεταδίδεται. Επιπρόσθετα, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να άρουν τα λοιπά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στο νέο, ιδιαίτερα μεταδιδόμενο, αυτό ιό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πρώτη δόση του εμβολίου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία. Για αυτό και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.

 

Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να εμβολιαστώ, εφόσον το επιθυμώ;a

 

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ιστοσελίδας του (https://www.moh.gov.gr/a) ενημερώνει διαρκώς τον πολίτη για ότι νεότερο σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για COVID-19 (https://covid19.gov.gr/ethniko-schedio-emvoliastikis-kalypsis-gia-covid-19/a) ο πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας (https://emvolio.gov.gr/a). Επίσης, για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

 

ΠΗΓΗ : ΕΟΔΥ

 

Προτεραιοποίηση εμβολιασμού κατά της Covid-19 όσον αφορά

 

Α) Νοσήματα υψηλού κινδύνου

 

Μεταμόσχευση

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

 Νεφρική ανεπάρκεια

  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
  • Κυστική Ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή

  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

  • Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% [FEV1: forced expiratory volume in 1st second]
  • Διάμεση πνευμονοπάθεια με δοκιμασία διάχυσης < 40%

Σοβαρή ηπατική νόσος

  • Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση

Ανοσοκαταστολή

  • Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου
  • Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

Άλλα νοσήματα

  • Σύνδρομο Down
  • Άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

  

Β) Νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος

  • Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου

Σακχαρώδης διαβήτης

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Νοσογόνος παχυσαρκία

  • Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων

Καρκίνος

  • Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)

Ανοσοκαταστολή

  • Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

Χρόνια νεφρική νόσος

  • Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο

Χρόνια ηπατική νόσος

  • Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος

Αιμοσφαιρινοπάθειες

  • Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία

Διαταραχές σπληνός

  • Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)

Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα

Σοβαρή ψυχική νόσος

  • Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής

Σοβαρή αναπηρία

  • Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)

 

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα

 

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

*Οι κατάλογοι νοσημάτων υψηλού και αυξημένου κινδύνου αναθεωρούνται σε τακτική βάση με αναφορά στα διαθέσιμα κάθε φορά επιδημιολογικά και ιατρικά δεδομένα και τις θέσεις επιστημονικών ιατρικών εταιρειών και έγκυρων διεθνών οργανισμών δημόσιας υγείας.

 

ΠΗΓΗ GOV.GR

Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να επιδεινώσει την παιδική παχυσαρκία


Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc


Κορονοϊός και παιδική παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν πλέον πως ο κορονοϊός είναι κάτι που έχει αλλάξει τις ζωές μας . Τα παιδιά δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτές τις αλλαγές καθώς έχουν ως πρωταρχική τους ανάγκη την σταθερότητα. Οι εναλλαγές στην καθημερινότητά τους με το « άνοιξε» , « κλείσε » των εκπαιδευτικών μονάδων και την αυξανόμενη τηλεργασία των γονιών τους έχουν επιπτώσεις στην ψυχοσωματική τους υγεία .

Την ίδια στιγμή ολοένα και μειώνεται ο αριθμός μικρών ασθενών με ιογενείς λοιμώξεις, κάτι που φροντίζουν η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21,3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία. Ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) , έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Ιδού λοιπόν κάποια  σημεία για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανταπεξέλθουν τις νέες κοινωνικές συνθήκες:

Παχυσαρκία

Η άσκηση είναι υγεία και χρειάζεται μόνο καλή θέληση. Χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας έστειλαν μήνυμα με τον αριθμό 6 (μετακίνηση για άσκηση) φέτος κατά τη διάρκεια των  lockdown. Η στέρηση των μετακινήσεων, λόγω καραντίνας, μας έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο να προσπαθήσουμε να βγούμε έξω με την οικογένειά μας  να περπατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο, να αθληθούμε . Όλοι αισθανθήκαμε την ανάγκη να εκτονώσουμε το άγχος μας με την άσκηση, να βρεθούμε κοντά στη φύση, στον ήλιο.

Παρόλα αυτά οι έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον, όσον αφορά τα παιδιά, αυτά ασκήθηκαν κατά μέσο όρο 2 – 3 ώρες λιγότερο την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας της άνοιξης.  Η άσκηση προσφέρει ευεξία αλλά και καλή υγεία σε όλους μας . Ειδικά για τα παιδιά σε μια εποχή που όλες οι δραστηριότητες τους έχουν ακυρωθεί, η καθημερινή άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή όταν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα στο περιβάλλον του σπιτιού με την οικογένεια είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχολογική τους υγεία. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνεται η υγεία και το ανοσοποιητικό μας. Πριν πούμε πως τα παιδιά δεν έχουν άγχος, ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι να αλλάζει κάθε τόσο η ρουτίνα τους και να χάνουν την επαφή με τους συνομηλίκους τους.

Περισσότερα οικογενειακά γεύματα

Παχυσαρκία

Ας αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτή την περίοδο με την οικογένειά μας , δοκιμάζουμε να συμμετέχουμε  όλοι στο μαγείρεμα και την προετοιμασία του γεύματος . Τα οικογενειακά γεύματα προσφέρουν στιγμές ευτυχίας και ενδυναμώνουν τους οικογενειακούς δεσμούς.

Η στιγμή του οικογενειακού γεύματος είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για ένα παιδί να διαμορφώσει τη «διατροφική του ταυτότητα» . Τα οικογενειακά γεύματα δεν είναι απαραίτητο πάντα να χαρακτηρίζονται από υπερκατανάλωση πλούσιων σε λιπαρών τροφίμων και γλυκών αλλά μια ευκαιρία για τους γονείς να μυήσουν τα παιδιά τους στις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής .

Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε όλοι όχι μόνο να διαχειριστούμε το στρες των ημερών, αλλά και να αγαπήσουμε πολύτιμες για το ανοσοποιητικό τροφές.

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που να επιβεβαιώνουν τη μετάδοση του Κοροναιού μέσω των τροφίμων. Παρ’ όλ’ αυτά είναι άκρως απαραίτητη η τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στη διαχείριση των τροφίμων :

Παχυσαρκία

  • Προσεκτικό πλύσιμο χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  • Προσεκτικό καθάρισμα των επιφανειών, ξέπλυμα των λαχανικών και των φρούτων με τρεχούμενο νερό.
  • Εκπαίδευση των παιδιών να μην γλύφουν τα δάχτυλά τους, και να μην καταναλώνουν ωμά υλικά.

Ακόμη, στην περίπτωση θηλασμού οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν άμεσα τη φυσιολογική λειτουργία κάθε συστήματος στον οργανισμό του μωρού , κατ’ επέκταση και του ανοσοποιητικού. Εάν απαιτείται κάποια επιπλέον συμβουλή μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο. 

Πεινάμε όντως η απλά βαριόμαστε ;

 Είναι αλήθεια ότι στην καραντίνα άλλαξαν τα προγράμματα των περισσότερων, μικρών και μεγάλων. Τα σχολεία, τα γυμναστήρια και τα αθλητικά κέντρα έκλεισαν, η τηλεργασία μπήκε στη ζωή μας και πολλές δουλειές έκλεισαν. Η εκτόνωση; Πολλές φορές μία ήταν η λύση για πολλούς: το φαγητό. Η συναισθηματική υπερφαγία αυξήθηκε για πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Έρευνες που αφορούν την προηγούμενη καραντίνα έδειξαν ότι τα παιδιά έφαγαν κατά μέσο όρο ένα περισσότερο γεύμα την ημέρα απ΄ ότι συνήθιζαν.

 

Ισορροπημένη διατροφή

Παχυσαρκία

Ποια είναι τα βασικά αίτια της παιδικής παχυσαρκίας ;

  • Κατανάλωση τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας με πολλές θερμίδες. (junk food)
  • Διαφημίσεις, κυρίως, των λιγότερο «υγιεινών» τροφίμων
  • Μειωμένη πρόσβαση σε «υγιεινά» τρόφιμα
  • Μεγάλες μερίδες φαγητού και τροφίμων.
  • Έλλειψη καθημερινής και ποιοτικής φυσικής δραστηριότητας στο σχολείο και στο σπίτι.
  • Έλλειψη σε ασφαλή και ειδικά διαμορφωμένα μέρη για να παίζουν και να είναι δραστήρια τα παιδιά
  • Πολλές ώρες τηλεθέασης και παιχνιδιών στον υπολογιστή.
  • Πρότυπα (πχ. γονείς, εκπαιδευτικοί, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.ά.) που δεν δίνουν το «καλό» παράδειγμα .
  • Εσφαλμένες αντιλήψεις και πρακτικές από τους ενήλικες που εμπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού.

« Εάν αναρωτιόμαστε μήπως εμείς ή το παιδί μας χρειάζεται να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D, υπεύθυνος για να μας συμβουλεύσει είναι ο θεράπων ιατρός ή ο διαιτολόγος / διατροφολόγος . »

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς το σπίτι ;

  • Καθιερώνουμε και τηρούμε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων. Ποτέ, όμως, μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.
  • Ποτέ μη μαγειρεύουμε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό σε όλη η οικογένεια, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, χωρίς δωροδοκίες. Να είμαστε επίμονοι, αν αποκλείσουμε ένα φαγητό είναι βέβαιο ότι δεν θα το δοκιμάσουν ποτέ.
  • Εάν το παιδί μας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορούμε να του το σερβίρουμε αλλιώς (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothie) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους.
  • Στα ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ, όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια.
  • Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα. Γλυκά και λιχουδιές δικαιούται όλος ο κόσμος, όχι όμως καθημερινά και πότε σε αντικατάσταση γεύματος.

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής ;

Ειδικά την περίοδο του lockdown έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε συμπληρώματα διατροφής / βιταμίνες λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την προστασία του ανοσοποιητικού μας . Εάν αναρωτιόμαστε μήπως εσείς ή το παιδί μας χρειάζεται να λάβουμε  κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, υπεύθυνος για να μας συμβουλεύσει είναι ο θεράπων ιατρός  ή ο κλινικός διαιτολόγος με βάση το ιστορικό σας .

Επαρκής ενυδάτωση

Παχυσαρκία

Η ενυδάτωση είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο μία ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, όταν κάποιος φτάσει στο σημείο να εκφράσει πως διψάει, ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στις αρχές σημαντικής έλλειψης υγρών. Η επαρκής πρόσληψη νερού και άλλων ροφημάτων, είναι μεγάλης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των επιφανειακών κυττάρων, επιθηλίου, της αναπνευστικής οδού, άρα και για την άμυνα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό θυμηθείτε ή θυμίστε στο παιδί σας, να πίνετε νερό, συμπληρώστε με φυσικούς χυμούς και σπιτικές σούπες.

Οι ανάγκες σε υγρά των παιδιών ανά ηλικιακό γκρουπ εκτιμώνται ως εξής:

  • 2 ετών: 880-960mL
  • 2-3 ετών: 1040mL
  • 4-8 ετών: 1280mL
  • 9- 13 ετών: 1680mL για τα αγόρια, 1520mLγια τα κορίτσια
  • 14 ετών: όπως οι ενήλικες 1680mLγια τους άνδρες, 1520mL για τις γυναίκες.

Η διαχείριση των φόβων – άγχους  των γονέων για τη σύγχρονη κατάσταση(θέματα οικονομικά, υγείας, εργασίας κ.λ.π.) με την βοήθεια ενός ειδικού. Η διαχείριση των φόβων δεν τους εξαφανίζει, απλά τους δίνει το «κανονικό τους μέγεθος» οπότε έτσι είναι πιο εύκολο να γίνουν αντικείμενο συζήτησης με τα παιδιά, με τρόπο βέβαια ανάλογο της ηλικίας τους. Είναι  σημαντικό να κατονομάζονται τα συναισθήματα μας όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν σιγουριά και μαθαίνουν να διαχειρίζονται ανάλογα και τα δικά τους συναισθήματα. 

Χρόνος επί της Οθόνης

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) ,  το 64% των γονέων εμφανίζεται ανήσυχο για τον χρόνο που δαπανούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και το 68% προβληματίζεται για τον τρόπο που το ψηφιακό περιεχόμενο τα επηρεάζει.

Θα ήταν βοηθητικό να θέσουμε ένα πρόγραμμα καθημερινό μαζί με τα παιδιά, το οποίο θα περιλαμβάνει την ώρα της τηλεκπαίδευσης, της διασκέδασης, του ύπνου, του διαβάσματος, κ.λπ. Ας μην ξεχάσουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη την επαφή και το παιχνίδι στο πραγματικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές πηγές που τα παιδιά θα αντλούν χαρά και ικανοποίηση (π.χ. πατίνι, ποδήλατο, βόλτα στη φύση ή κάτι άλλο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού)

Επίσης, ωφέλιμη θα ήταν η αύξηση του ποιοτικού χρόνου των γονιών με τα παιδιά, αλλά και των παιδιών μεταξύ τους, μέσω διαφόρων κοινών και ευχάριστων δραστηριοτήτων (π.χ. μαγείρεμα, κηπουρική, επιτραπέζια παιχνίδια, διάβασμα, κ.λπ.), όπως και η διατήρηση κάποιας υποτυπώδους ρουτίνας».

Πώς όμως οι γονείς μπορούν λοιπόν να σπάσουν το φαύλο κύκλο; «Όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι μας είναι πραγματικά απαραίτητο και τι χρειαζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο υιοθετούμε συνειδητά μια στάση απέναντι στην παρούσα κατάσταση που ωφελεί και τα παιδιά ας. Θέλω να φάω τώρα κάτι που μου αρέσει ή όχι; Να δουλέψω ακόμα μια ώρα για να τελειώσω κάτι για τη δουλειά ή μήπως θα προτιμούσα να παίξω μια ώρα με το παιδί μου; Δεν αρκεί απλά να λειτουργούμε μηχανικά ως άνθρωποι.

Βιβλιογραφία

https://www.nutricia.gra

https://saferinternet4kids.gr/a

https://www.child-obesity.gra

Βιβλιογραφία εικόνων

https://www.in2life.gr/a

https://theaititos.com/assets/images/courses/course7.jpga

https://thelifemaniacs.gr/wp-content/uploads/2019/02/87831-glavna-shutterstock_563372578_94a2_720x480.jpga

https://2.bp.blogspot.com/-muzplFaDsek/XCSP6p12lZI/AAAAAAABFIM/phqh_RlPgIwPwGdaDB0FoBbsHzAL8vE9ACLcBGAs/s1600/wash.vegetables.jpga

https://coozina.gr/media/magefan_blog/shutterstock_1260483346.jpga

https://www.kidsgo.com.cy/LibraryParents/wp-content/uploads/2013/07/GiannisKerimis_image1-800×800.pnga

https://pathofex.com/wp-content/uploads/2021/02/242916-699×450-hunting-games-kids-online.jpga

Άρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

image

 

Μαρκόπουλος Στέφανος


Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων («World Food Safety Day»), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, εφιστά την προσοχή και εμπνέει δράσεις για την αποτροπή, την ανίχνευση και τη διαχείριση των διατροφικών κινδύνων με σκοπό να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα ασφαλούς και υγιεινού φαγητού για όλους.

Η καμπάνια της φετινής χρονιάς είναι «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο» υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.

Τι ισχύει για την ασφάλεια των τροφίμων στην εποχή του κορoνοϊού ;

 

image

 

Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τη νόσο COVID-19 μέσω των τροφίμων;

Παρά τη μεγάλη κλίμακα της πανδημίας, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με την COVID-19.

 

Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τη νόσο COVID-19 μέσω των συσκευασιών τροφίμων;

 

image

Αν και σε πρόσφατη μελέτη αποδείχθηκε ότι ο αιτιολογικός παράγοντας της COVID-19 (ο ιός SARS-CoV-2) επιβιώνει έως και 24 ώρες σε χαρτόνι και έως αρκετές ημέρες σε σκληρές επιφάνειες, ,  δεν  υπάρχουν  στοιχεία  που  να  αποδεικνύουν  ότι  οι μολυσμένες  συσκευασίες,  που  έχουν  εκτεθεί  σε  διαφορετικές περιβαλλοντικές  συνθήκες  και  θερμοκρασίες,  μεταδίδουν  τη  λοίμωξη. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι ο ιός που βρίσκεται στο δέρμα μπορεί να μεταφερθεί στο αναπνευστικό σύστημα (για παράδειγμα ακουμπώντας  το  πρόσωπο),  τα  άτομα  που  χειρίζονται  συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, θα πρέπει να τηρούνε τις οδηγίες των  αρχών  δημόσιας  υγείας  σχετικά  με  τις  ορθές  πρακτικές  υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου  του  τακτικού  και  σχολαστικού  πλυσίματος  των χεριών.

Μπορεί να μολυνθώ από τρόφιμα που τα έχουν χειριστεί άτομα τα οποία ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό;

 

Σύμφωνα με τους οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων των κρατών μελών της ΕΕ, είναι εξαιρετικά απίθανο να προσβληθούμε από την COVID-19 μέσω του χειρισμού τροφίμων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια  των  Τροφίμων  δήλωσε  ότι  δεν  υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πιθανή πηγή ή τρόπο μετάδοσης του ιού που προκαλεί την COVID-19.  Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να είναι βρεθεί στα τρόφιμα, να επιβιώσει εκεί και να μολύνει τον άνθρωπο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να διαδραματίζουν το ρόλο τους. Μια γενική ορθή πρακτική υγιεινής είναι οι πελάτες στα καταστήματα να αγγίζουν μόνο τα  τρόφιμα  που  προτίθενται  να  αγοράσουν,  ώστε  να  αποφεύγεται  η επιμόλυνσή τους με οποιοδήποτε παθογόνο που μπορεί να έχουν στα χέρια τους.

Πως  μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ?

 

Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορονοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια “κοινωνική αποστασιοποίηση” αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.

image

 

Άλλες ιδέες:

 

Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολλή κίνηση.

Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.

Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.

Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.

Μπορεί να μολυνθώ από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων;

 

Σύμφωνα με τους οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων των κρατών μελών της ΕΕ, είναι εξαιρετικά απίθανο να προσβληθούμε από τον COVID – 19 μέσω του χειρισμού τροφίμων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια  των  Τροφίμων  δήλωσε  ότι  δεν  υπάρχουν  επί  του  παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πιθανή πηγή ή τρόπο μετάδοσης του ιού που προκαλεί τον COVID-19.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της COVID-19 θεωρείται ότι είναι από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων στο φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

 

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω κάποιου τρόφιμου ;

 

image

Με απλά λόγια, κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τρόφιμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Μπορώ να κάνω κάτι στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσω τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού που είναι υπεύθυνος για την COVID-19 μέσω των τροφίμων;

 

image

Ναι. Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας (δείτε τις οδηγίες  του  Ευρωπαϊκού  Κέντρου  Πρόληψης  και  Ελέγχου  Νόσων  για αποτελεσματικό πλύσιμο χεριών8) με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια μας, καθώς έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route.8https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/poster-effective-hand-washinga

Εξίσου σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε  αυστηρούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα  μας,  οι  οποίοι  συνήθως  μας  προστατεύουν  από  τροφικές δηλητηριάσεις. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας κατάλληλα (οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνονται ωμά και των μαγειρεμένων τροφίμων πρέπει να  αποφεύγεται),  πετάμε  τις  εξωτερικές  συσκευασίες  πριν  από  την αποθήκευση (για παράδειγμα την εξωτερική συσκευασία από χαρτόνι αν υπάρχει  εσωτερική  συσκευασία  από  πλαστικό)  και  παρακολουθούμε  τις βασικές πληροφορίες, όπως τα ανώτατα όρια διάρκειας.

Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, ιδίως εάν δεν  πρόκειται  να  μαγειρευτούν  (η  COVID-19  δεν  θα  επιβιώσει  στο μαγείρεμα).

Αποφεύγουμε  την επιμόλυνση από μαγειρικά σκεύη (μαχαίρια, πιάτα κ.λπ.) με το προσεκτικό πλύσιμό τους με απορρυπαντικό μεταξύ των χρήσεων σε διαφορετικά συστατικά τροφίμων.

Τηρούμε τις οδηγίες μαγειρέματος (χρόνος, θερμοκρασία) για τα τρόφιμα που προορίζονται να καταναλωθούν μαγειρεμένα.

Πλένουμε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι προτού αρχίσουμε να παρασκευάζουμε ή να μαγειρεύουμε φαγητό, καθώς και μετά την παρασκευή του.

Οι επιφάνειες του ψυγείου και της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται ως συνήθως, αν και με αυξημένη συχνότητα.

Οι προφυλάξεις κατά της COVID-19 δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους συνήθεις κανόνες για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν και οι οποίοι μας προστατεύουν από τροφιμογενείς νόσους που θα επιβάρυναν περαιτέρω τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης.

Μπορεί το παιδί μου να μολυνθεί από κάποιο τρόφιμο που θα καταναλώσει σε γεύμα των Παιδικών –  Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου ;

Ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής έχουν φροντίσει ώστε η  προετοιμασία , και το σερβίρισμα των γευμάτων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς να  γίνεται τηρώντας τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολουθώντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για τον COVID -19. Τόσο το διδακτικό προσωπικό του σταθμού όσο και το προσωπικό της κουζίνας είναι εκπαιδευμένο, τηρεί τους κανόνες υγιεινής , ενώ έχει ενισχυθεί το πρόγραμμα καθαριότητας με βάση τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα  για τον COVID – 19  σε όλους τους χώρους, τις επιφάνειες και τα αντικείμενα των σταθμών. Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται είναι όλα άριστης ποιότητας και γίνεται έλεγχος σε όλα τα εισερχόμενα εμπορεύματα , καθημερινά.

Στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος στον σταθμό , τηρείται το πρωτόκολλο που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ και πραγματοποιείται επιμελής καθαρισμός του χώρου και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού σε όλες επιφάνειες.

 

 

Βιβλιογραφία

https://eody.gov.gra

https://www.efet.gra

https://www.efsa.europa.eu/ena

Βιβλιογραφία εικόνων

https://adsumrestaurant.com/wp-content/uploads/2019/05/Food-Safety.jpga

https://www.iekpraxis.gr/sites/default/files/styles/1140×570/public/seminario-efet.jpga

 

Καλοκαίρι: Καιρός για… βιταμίνη D!

Στέφανος Μαρκόπουλος , MSc Κλινικός Διαιτολόγος/διατροφολόγος Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής, Δήμου Ιλίου

Μανώλης Κωστόπουλος  Παιδίατρος  Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής, Δήμου Ιλίου

 

image

 

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών πλούσιων σε αυτή.

Το 90% της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο ενώ το υπόλοιπο 10% λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή με τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

 

Συμβάλλει:

 

image

 
 
  • στην σκελετική υγεία
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • έχει αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Ενώ, επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν πως η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D είναι να δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων χρόνιων παθήσεων όπως του διαβήτη τύπου 2.
 

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς η έλλειψή της αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα σήμερα, με πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους να παρουσιάζει έλλειψη (Cashman et al, 2016).  Το παράδοξο είναι ότι ενώ στην Ελλάδα αναμέναμε πιο αισιόδοξα αποτελέσματα αφού ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική..

Σε μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα φάνηκε πως 1 στα 20 παιδιά σχολικής ηλικίας (Manios et al, 2017), και 1 στους 2 ενήλικες έχουν έλλειψη βιταμίνης D (Singhellakis et al, 2011), ενώ μόνο 6.5% των ατόμων τρίτης ηλικίας έχει φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης (Papapetrou et al, 2007)

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε κλειστούς χώρους και πως όταν εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία συνθέτουμε ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, λόγω της χρήσης αντηλιακού το καλοκαίρι και του υπερβολικού ρουχισμού τον χειμώνα. Τέλος, και η διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης έχει μειωθεί, π.χ. ο σημερινός Έλληνας δεν καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών ψαριών εβδομαδιαία.

Η έλλειψή της βιταμίνης D προκαλεί διαταραχές των οστών όπως ραχίτιδα στα παιδιά ενώ ενήλικα άτομα με έλλειψη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση , οστεοαρθρίτιδα, μεταβολικό σύνδρομο,  καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και ψυχολογικές διαταραχές σε επόμενα στάδια της ζωής τους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (πχ υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά).

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D ;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, επαρκείς θεωρούνται οι ποσότητες της 25(ΟΗ)D (δείκτης αποθηκευμένων ποσοτήτων της βιταμίνης στον οργανισμό) πάνω από 30 ng/ml. Ως ‘σχετική ανεπάρκεια’ ορίζονται τα επίπεδα από 20 έως 30 ng/ml. Ως ‘έλλειψη’ ορίζονται οι συγκεντρώσεις κάτω από 20 ng/ml, ενώ ως ‘σοβαρή έλλειψη’ χαρακτηρίζονται εκείνες που είναι μικρότερες από 10 ng/ml.

 

Ποιες είναι οι πηγές της ;

 

image

 

Η βιταμίνη D είναι ένα σύμπλεγμα δύο βιταμινών,  της εργοκαλσιφερόλης (D2)  η οποία ανευρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. ζυμομύκητες και μανιτάρια) και της χοληκαλσιφερόλης (D3) η οποία λαμβάνεται από τις ζωικές τροφές και σχηματίζεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVB). Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:

  • τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες),
  • ο κρόκος του αυγού
  • το μουρουνέλαιο
  • το συκώτι
  • εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως η φυτική μαργαρίνη, το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά και κάποια αρτοσκευάσματα.

Η ενδογενής σύνθεση της βιταμίνης D επηρεάζεται από διάφορους  παράγοντες όπως η χροιά του δέρματος, η χρήση αντηλιακών, η διάρκεια έκθεσης στο ηλιακό φως, η εποχή του χρόνου, το γεωγραφικό πλάτος του κάθε τόπου, το κλίμα, η ενδυμασία, η ηλικία και το σωματικό βάρος.

 

Βιταμίνη D και Θωράκιση του ανοσοποιητικού έναντι της λοίμωξης COVID-19

 

image

 

Όσον αφορά στην πανδημία από το νέο κορωνοϊό, από τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την προσβολή από τον ιό όσο και για την εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής νόσου.

Σε συνθήκες παρατεταμένου lock-down, η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα μας έχει ουσιαστικά μηδενιστεί. Επιπλέον, η διατροφή μας σήμερα είναι φτωχή σε φρέσκα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, φρέσκα αυγά και φρέσκο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής (x 10 φορές  πλουσιότερα σε βιταμίνη D). Επίσης, ακόμα και οι ηλιόλουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς η γωνία πρόπτωσης των ηλιακών αχτίνων από το φθινόπωρο μέχρι το καλοκαίρι δεν οδηγεί σε επαρκή παραγωγή βιταμίνης D με τη συνήθη έκθεση στον ήλιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι η χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζει εξαιρετικά ψηλές τιμές του δείκτη UV ( που σχετίζεται με την επικινδυνότητα της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας ). Χαρακτηριστικά τη φετινή χρονιά από τον μήνα Ιούνιο ο οι τιμές του δείκτη είναι σχεδόν σε όλη την χώρα στα  9/11  ( δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου ).  Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο πλέον σημαντικός εξωτερικός παράγων κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, στη χώρα μας μόνο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του μελανώματος μεταξύ 2000 -2019 έχει τετραπλασιαστεί σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

image

 

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η έκθεση στον ήλιο από 10 έως 15 λεπτά την ημέρα σε χέρια, πόδια, κοιλιά και πλάτη, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετή , ακολουθούμενη από καλή αντηλιακή προστασία από τον ήλιο. Αυτή η μικρή ποσότητα έκθεσης παράγει όλη τη βιταμίνη D που μπορεί να συγκεντρώσει το σώμα σας καθώς μετά το σώμα σας αρχίζει αυτόματα να απορρίπτει τη βιταμίνη D για να αποφύγει την υπερφόρτωσή της.

Με βάση τα παραπάνω ΠΡΟΤΡΕΠOYME ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ όπως:

εφόσον δεν λαμβάνουν ήδη με οδηγίες ειδικού ενδοκρινολόγου βιταμίνη D, ή αν για συγκεκριμένο λόγο έχει δοθεί άλλη συγκεκριμένη ιατρική οδηγία (π.χ. στην πολύ σπάνια περίπτωση υπερευαισθησίας στη βιταμίνη D)

ξεκινήσουν άμεσα και τυφλά (χωρίς εργαστηριακή μέτρηση) αρχική δόση εφόδου και στη συνέχεια συντήρηση με:

  • Έφηβοι και ενήλικες: 8000-10000 IU χοληκαλσιφερόλης ημερησίως για 2 μήνες και μετά 4000-5000/ημέρα συνεχώς
  • Παιδιά άνω των 4 ετών: 6000 IU για 2 μήνες και μετά 3000/ημέρα συνεχώς
  • Παιδιά 1-4 ετών: 5000 IU για 2 μήνες και μετά 2500/ημέρα συνεχώς
  • Βρέφη 6-12 μηνών: α) αν θηλάζουν αποκλειστικά 3000 IU για 2 μήνες και μετά 1500/ημέρα συνεχώς – β) αν είναι σε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος: 2000 IU για 2 μήνες και μετά 1000/ημέρα συνεχώς
  • Βρέφη < 6 μηνών: 2000 IU για 2 μήνες και μετά 1000/ημέρα συνεχώς
 

image

 

Οι δόσεις εφόδου είναι αναγκαίες αν δεν λαμβάνει κάποιος ήδη συμπλήρωμα για ταχεία αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D και θωράκιση από την πανδημία, ενώ οι δόσεις συντήρησης που προτείνουμε ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΖΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ενώ είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πλην των καλοκαιρινών διακοπών με καθημερινή έκθεση στον ήλιο.

 

 

Βιβλιογραφία

https://www.aace.com/a

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5541280/pdf/jpmph-50-4-278.pdfa

https://www.endo.gr/a

https://www.skincancer.orga

 

Βιβλιογραφία Εικόνων

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2021/03/10/shutterstock_1131287756.jpga

https://www.travangelo.co.uk/blog/wp-content/uploads/2017/08/image-1-15.jpga

https://www.dental-tribune.coma

https://www.eufic.org/images/uploads/whats-in-food/_euthumb/vitaminD.pnga

https://scitechdaily.com/images/Scientists-Debunk-Common-Vitamin-D-Myths.jpga

 

 

Μεσογειακή Διατροφή & Covid – 19

image

 

Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc 

 

Και εν καιρώ πανδημίας η ιδανική δίαιτα είναι η μεσογειακή. Οι Έλληνες τη γνωρίζουμε καλά αφού είναι κομμάτι της παράδοσής μας η πλούσια κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα διατροφή.

Υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες για τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας  . Απ’ τους πρώτους Έλληνες επιστήμονες που τάχθηκαν δημόσια υπέρ του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής την περίοδο της πανδημίας ήταν ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας είχε αναφέρει :

“  Είναι μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. ( ..)

Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Όπως εξήγησε, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολύ νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και ιδιαίτερα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινους κρέατος και επιλογή των άπαχων μερών κλπ.. ”.

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard (Clinical Nutrition, Απρίλιος 2021), επαληθεύει την προστατευτική δράση της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19.

 

image

 

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν. Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6/9, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Στη δημοσιευμένη αυτή επιδημιολογική έρευνα αναφέρεται και το άρθρο  «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και Μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF» (Micronutrients, phytochemicals and Mediterranean diet: a potential protective role against COVID-19 through modulation of PAF actions and metabolism) που είχε ήδη δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ.Α. Δημόπουλου, της Καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο και διδάσκουσας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Π. Ντετοπούλου.

 Στο άρθρο αυτό τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19, βασιζόμενοι στον προτεινόμενο από την ομάδα τους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορωνοϊού, τον οποίο μηχανισμό έχουν περιγράψει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις τους (Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 2020), σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη.

  

 

Η νέα πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

image

 

Η πυραμίδα της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί στο νέο τρόπο ζωής. Με την πρωτοβουλία του Οργανισμού Μεσογειακής Διατροφής και με τη συνεργασία με πολυάριθμους διεθνείς φορείς,

Η νέα πυραμίδα ακολουθεί το προηγούμενο πρότυπο: στη βάση της, αναφέρονται τα φαγητά που θα πρέπει να είναι σε επάρκεια, και όσο ανεβαίνουμε επίπεδα, αναφέρονται τα φαγητά που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ή μικρές ποσότητες. Επιπλέον, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Μεσογειακού τρόπου ζωής έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα. Έτσι λοιπόν, η πυραμίδα δεν κάνει μόνο μια ιεράρχηση ορισμένων ομάδων τροφίμων από κάποιες άλλες, αλλά επίσης δίνει έμφαση στο τρόπο που αυτές επιλέγονται, μαγειρεύονται και καταναλώνονται. Επίσης, αντανακλά τη σύνθεση και τον αριθμό των μερίδων των γευμάτων.

Η πυραμίδα εγκαθιδρύει ένα ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιστασιακό οδηγό διατροφής με σκοπό μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Καθημερινά :

image

 

Τα τρία κυρίως γεύματα θα πρέπει να περιέχουν τις εξής βασικές ομάδες:

    Δημητριακά: Μια με δύο μερίδες ανά γεύμα στη μορφή του ψωμιού, των ζυμαρικών, του ρυζιού, του κουσκούς, κ.ά. Προτιμώνται ολικής άλεσης, μιας και περιέχουν πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (όπως μαγνήσιο, φώσφορο κ.ά.) και φυτικές ίνες, τα οποία μπορεί να καταστραφούν ανάλογα με το βαθμό της επεξεργασίας τους.

    Λαχανικά: Παρόντα στο μεσημεριανό και το βραδινό. Δύο ή περισσότερες μερίδες ανά γεύμα, και τουλάχιστον μια μερίδα με ωμά λαχανικά. Μια μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και υφή παρέχει ποικίλα αντιοξειδωτικά και προστατευτικές ουσίες.

    Φρούτα : Μια ή δύο μερίδες ανά γεύμα. Πρέπει να επιλέγονται ως η ιδανικότερη λύση για επιδόρπιο.

    Η ημερήσια κατανάλωση σε νερό πρέπει να είναι τουλάχιστον  1.5 με 2.0 λίτρα. Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική στη διατήρηση της σωματικής ισορροπίας νερού, αν και οι ανάγκες του κάθε ατόμου μπορούν να ποικίλουν όσον αφορά την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα, τις περιστάσεις, και τις καιρικές συνθήκες. Μαζί με το νερό, η κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων χωρίς ζάχαρη και ζωμοί (με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά) συνίσταται για την ολοκλήρωση των αναγκών.

    Γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμώνται γιαούρτια και τυριά χαμηλών λιπαρών. Συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών, αλλά επίσης μπορεί να είναι σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών.

    Ελαιόλαδο. Τοποθετείται στο κέντρο της πυραμίδας. Συνίσταται να είναι η κύρια μορφή διατροφικών λιπιδίων λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Η μοναδική του σύσταση του δίνει ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα και γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να χρησιμοποιείται σε αυτό, αλλά και ως σάλτσα στις σαλάτες (μια κουταλιά της σούπας ανά άτομο).

    Μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο και κρεμμύδι. Αποτελούν ένα καλό τρόπο εισαγωγής νέων γεύσεων και μυρωδιών, ενώ προσδίδουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά  στα πιάτα και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Οι ελιές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι άριστες πηγές υγιεινών λιπιδίων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Μια λογική κατανάλωση αυτών (όσο μια χούφτα, δηλαδή) αποτελεί την καλύτερη επιλογή για κολατσιό.

    Σεβόμενοι τα θρησκευτικά και κοινωνικά πιστεύω, η μέτρια κατανάλωση κρασιού και άλλων ποτών ζύμωσης (ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες) κατά τη διάρκεια των γευμάτων συνίσταται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής ( χωρίς να υπερβαίνουμε τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες ) .

 

image

 

Εβδομαδιαία:

    Μια μεγάλη ποικιλία σε πρωτεΐνες φυτικής και ζωικής προέλευσης πρέπει να καταναλώνεται. Τα Μεσογειακά παραδοσιακά πιάτα δεν περιλαμβάνουν συνήθως τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης ως τα κύρια συστατικά, αλλά ως συνοδευτικά.

    Ψάρια (δύο ή περισσότερες μερίδες), κόκκινο κρέας (δύο μερίδες) και αυγά (δύο με τέσσερις μερίδες) είναι μια καλή επιλογή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι επίσης καλές πηγές υγιεινών λιπαρών.

    Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (λιγότερες των δύο μερίδων, και τα άπαχα μέρη) και επεξεργασμένων κρεάτων (το πολύ μια μερίδα) θα πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες και συχνότητες.

    Ο συνδυασμός οσπρίων (περισσότερες των δύο μερίδων) και των δημητριακών είναι μια πολύ και υγιεινή επιλογή πρωτεϊνών και λιπιδίων. Οι πατάτες περιέχονται σε αυτή την ομάδα, καθώς είναι μέρος των παραδοσιακών συνταγών με κρέας και ψάρι (λίγο – πολύ τρεις μερίδες τη βδομάδα, με προτίμηση στις φρέσκιες πατάτες).

 

image

 

Περιστασιακά:

Στην κορυφή της πυραμίδας αναπαριστώνται τα σακχαρώδη και τα ανθυγιεινά, πλούσια σε λιπαρά φαγητά, όπως τα γλυκά. Η ζάχαρη, τα γλυκά, οι σοκολάτες, οι καραμέλες και τα ποτά, όπως οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη και τα αναψυκτικά, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Εκτός από την προτεινόμενη ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων, η ενσωμάτωση του τρόπου ζωής και πολιτιστικών στοιχείων είναι μια από τις πρωτοβουλίες της πυραμίδας αυτής. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων θα πρέπει να εξεταστούν, έτσι ώστε εκμεταλλευτούν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής. Αυτά τα στοιχεία είναι:

    Μετριότητα. Το μέγεθος των μερίδων θα πρέπει να βασίζονται στη λιτότητα, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του αστικού και μοντέρνου καθιστικού τρόπου ζωής.

    Μαγείρεμα. Μια σημαντική δραστηριότητα, η οποία θέλει το χρόνο και το χώρο της. Το μαγείρεμα μπορεί να είναι χαλαρωτικό, διασκεδαστικό και μπορεί όλη η οικογένεια να συμμετάσχει, αλλά και φίλοι κι άλλα αγαπημένα πρόσωπα.

    Κοινωνικοποίηση. Το στοιχείο του γλεντιού και του κεφιού είναι σημαντικό για την κοινωνική και πολιτιστική αξία του γεύματος, πέρα από τα διατροφικά στοιχεία. Το μαγείρεμα, η συνεύρεση όλων γύρω από το τραπέζι και η ανταλλαγή φαγητού στη συντροφιά μιας οικογένειας ή φίλων αποτελεί κοινωνική υποστήριξη και δίνει νόημα στην κοινωνία.

    Εποχικότητα. Η προτίμηση εποχιακών, φρέσκων και ελαχίστως επεξεργασμένων τροφών μεγιστοποιεί την περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά κι άλλων ουσιών της διατροφής. Όταν καθίσταται εφικτό καλό είναι να επιλέγονται παραδοσιακά, τοπικά, φιλικά προς το περιβάλλον και με βιοποικιλότητα προϊόντα που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και των τοπίων της Μεσογείου.

 

    Άσκηση

image

 

Η τακτική άσκηση μέτριας έντασης (τουλάχιστον 30 λεπτών κάθε μέρα) είναι βασικό συμπλήρωμα για την ισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου, για τη διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης και σωματικού βάρους, αλλά και για πολλά άλλα οφέλη στην υγεία του ατόμου. Το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών έναντι χρήσης ανελκυστήρα, οι δουλειές του νοικοκυριού, κι άλλες ασχολίες είναι απλοί και εύκολοι τρόποι άσκησης. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, οι οποίες μπορούν εύκολα να περικλύσουν και τη συμμετοχή φίλων για να γίνουν πιο διασκεδαστικές, οδηγούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων της κοινότητας.

    Ξεκούραση. Η σωστή ξεκούραση είναι επίσης κομμάτι ενός υγιεινούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Αυτή η πυραμίδα είναι το αποτέλεσμα διεθνούς ομοφωνίας και βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά στοιχεία στα πεδία της υγείας και της διατροφής, τα οποία δημοσιεύονται σε εκατοντάδες διεθνή επιστημονικά περιοδικά τις τελευταίες δεκαετίες, συνεισφέροντας στην εναρμόνιση των εκπαιδευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής και ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα κοινό πλαίσιο μεταξύ των Μεσογειακών χωρών.

 

 

Βιβλιογραφία

http://www.mediterradiet.orga

 

Βιβλιογραφία εικόνων

https://www.nch.org/wp-content/uploads/iStock-1030756686.jpga

https://saltsugarspice.com/wp-content/uploads/2019/08/iStock-980276548-1024×683.jpga

https://media.istockphoto.com/vectors/healthy-food-concept-vector-id1151947503?k=6&m=1151947503&s=612×612&w=0&h=utt4r0B_Subj9SPk8xrk7NTmNSCoWrCUoe-pE25WlYMa

http://www.thedigestible.com/uploads/3/7/7/1/37713535/junk_1_orig.jpga

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/bfLlp9x3PzOterjuFWgvfFFAIYVQoWFY8-GiEWyybohZWVq82dE6cgsdV3wW5TeVcKr9SKL5eI0A6L2XJq_FXg2VYDxnFqGO4wkkp08iT3pwDNjfRF7XwBAzd6jRdga

 

Η διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Μαρκόπουλος Στέφανος

Κλινικός Διαιτολόγος / Διατροφολόγος , MSc

 

Διατροφή Παιδιών

 

Η περίοδος των διακοπών είναι ένα χρονικό διάστημα όπου οι διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το μοντέλο διατροφής που εφαρμόζεται συνήθως στο σπίτι.
Οι καλές διατροφικές επιλογές ελαχιστοποιούνται εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα η ποιότητα διατροφής να επηρεάζεται άμεσα. Τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, καταναλώνονται από τα παιδιά σε μεγάλες ποσότητες.

Σε μια ζεστή χώρα όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ενυδάτωση, η οποία θα προλαμβάνει την αφυδάτωση. Η θερμοκρασία ανεβαίνει συνήθως σε υψηλά επίπεδα. Λόγω της μεγαλύτερης εφίδρωσης χάνονται ηλεκτρολύτες οι οποίοι πρέπει να αναπληρώνονται. Τρόποι που μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού στα παιδιά είναι καταρχάς με το να τα παροτρύνουμε συχνά να πίνουν νερό επειδή είναι ιδιαίτερα δραστήρια, συχνά το ξεχνούν. Το παιδί, συνεπώς που σπάνια θα ζητήσει να πιει νερό είναι σημαντικό να έχει μαζί του πρακτικές συσκευασίες με νερό όταν βρίσκεται εκτός του σπιτιού (πχ. παγούρι στο σχολείο και στις εκδρομές).

 

Διατροφή Παιδιών

 

Φρούτα:

φρέσκος χυμός και φρέσκα φρούτα είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης καλοκαιρινής διατροφής. Τα καλοκαιρινά φρούτα, λόγω του ότι είναι πιο εύγευστα, συνήθως καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, αυξάνοντας έτσι και την ποσότητα των θερμίδων και των σακχάρων που προσλαμβάνονται. Τα φρούτα προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία- ιχνοστοιχεία, αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά σακχάρων. Ένας συνδυασμός φρούτων τουλάχιστον 2-3 μερίδων στη διάρκεια της ημέρας προτείνεται ως δείγμα σωστής διατροφής και η ποικιλία βοηθάει και στη διαφορετική πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μην ξεχνάμε ότι 1 ποτήρι χυμού εμπορίου ισούται περίπου με 2 φρούτα. Αυτά φυσικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε και φρεσκοστυμμένα. Επίσης, βασικό είναι να προσέχουμε να έχουμε τουλάχιστον τα μισά φρούτα της ημέρας στο διαιτολόγιό μας στην κανονική φρέσκια μορφή τους.

 

Διατροφή Παιδιών

 

Για τα παιδιά που δυσκολεύονται με τα φρούτα, προτείνουμε τις παρακάτω λύσεις:

Σουβλάκι φρεσκοκομμένων φρούτων ή φρουτοσαλάτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, του ζητάμε να βοηθήσει στην προετοιμασία των φρούτων, ίσως να τα επιλέξει και φυσικά να τα πλύνει. Τα διαφορετικά χρώματα των φρούτων βοηθούν στη καλή σχέση του με αυτά.

 

Ενδεικτικές Μερίδες φρούτων

        1 μερίδα καλοκαιρινού φρούτου αντιστοιχεί περίπου στις παρακάτω ενδεικτικές ποσότητες:

        10–12 κεράσια ή 10 ρώγες σταφύλι ή 1 λεπτή φέτα πεπόνι

        ή 4-5 μέτριες φράουλες (1 φλυτζάνι μέτριο) ή 1 λεπτή φέτα καρπούζι ή 1 μέτριο ροδάκινο ή 2 μέτρια βερίκοκα ή 2 μικρά σύκα ή 2 μικρά δαμάσκηνα  ή 1 ακτινίδιο ή 1 νεκταρίνι

 

Λαχανικά:

Τα λαχανικά (μαζί και με τα φρούτα) αποτελούν την ασπίδα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά. Μας προστατεύουν δηλάδή από ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ενώσεις (προσδίδουν το έντονο χρώμα στα λαχανικά) των λαχανικών επίσης δρα προστατευτικά.

    Οι φυτικές ίνες ενισχύουν τόσο την καλή χλωρίδα του εντέρου, όσο τη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, καθυστερώντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Έχει επίσης βρεθεί πως μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία , μέταλλα και έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος χοληστερόλη και θερμίδες.

    Καθώς αν προσλαμβάνονται φρέσκα τα λαχανικά η περιεκτικότητα τους στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι βέλτιστη, προτείνεται να ενισχυθεί η κατανάλωση τους με την λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

 

Συνιστάται:

  • καθημερινή κατανάλωση φρέσκιας σαλάτας τόσο στο μεσημεριανό αλλά και στο βραδινό γεύμα
  • ποικιλία στις φρέσκιες σαλάτες
  • μαγείρεμα στον ατμό : (διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών)
  • λαχανικά κομμένα σε κομματάκια / λωρίδες (πιπεριές, καρότα, αγγούρι κτλ) με ντιπ χούμους (ρεβίθια) ως σνακ είτε δεκατιανό είτε απογευματινό
  • ψητά λαχανικά στο γκριλ ή την τοστιέρα με βαλσάμικο και φρέσκο ελαιόλαδο

Ακόμη και αν τα παιδιά διστάζουν να δοκιμάσουν, η καθημερινή τους επαφή με διάφορα λαχανικά, προσφερόμενα με ποικίλους τρόπους μαγειρέματος θα αυξήσει τις πιθανότητες δοκιμής και κατανάλωσης τους.

 

    Κρέας/ ψάρι/ πουλερικά/αυγό:

 

Διατροφή Παιδιών

 

το καλοκαίρι, κυρίως τις ζεστές ημέρες καλό είναι να αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα ή τα κρέατα με σάλτσες ή κρέμα γάλακτος. Θα πρέπει να προτιμώνται άπαχο κρέας και πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά ψητά π.χ. με λαδολέμονο, τα οποία θα συνοδεύονται από μια σαλάτα και ελαφριά μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, ρύζι, πατάτες κλπ.). Όσον αφορά το αυγό, αυτό μπορεί να καταναλώνεται ποσέ (το γνωστό «αυγό μάτι» μαγειρεμένο σε νερό αντί σε λάδι ή βραστό ως μέρος της σαλάτας) ή ως ελαφριά ομελέτα με λαχανικά ψιλοκομμένα έως 2-3 φορές την εβδομάδα. Η ομελέτα μπορεί να μαγειρεύεται και στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς πολύ ελαιόλαδο.

    Δημητριακά και όσπρια: Πολλές φορές το καλοκαίρι, ξεχνούμε τα όσπρια και τα απομονώνουμε από την διατροφή μας επειδή δεν τρώμε σούπες. Τα όσπρια όμως μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, βράζοντάς τα και προσθέτοντας λίγο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τυρί, ή ψητό ψάρι κ.λπ. Όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια (μαυρομάτικα, άσπρα, χάντρες κλπ.), η φάβα, τα ρεβίθια μπορούν να βράσουν και αφού τα στραγγίσουμε, τα τρώμε μόνα τους ή ως σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα. Τα μακαρόνια, το ρύζι, η πατάτα μπορούν να αποτελούν μέρος ενός σωστού γεύματος εάν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες και ελαφρά μαγειρεμένα.

Τα ταχυφαγεία, από την άλλη, δεν παρέχουν ποικιλία φαγητών, με αποτέλεσμα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα, προπαρασκευασμένα προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής θερμιδικής πυκνότητας.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να καταναλώνονται φαγητά σε κάποιο εστιατόριο με επιλογές όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρια, μαγειρευτά λαχανικά, παρά σε ταχυφαγεία με επιλογές όπως μπέργκερ, σουβλάκια ή πίτσες.

 

Διατροφή Παιδιών

 

Θα πρέπει να ξεκινούμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό να συνεχίζουμε με ένα μεσημεριανό γεύμα που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και ένα ελαφρύ βραδινό.

 Να μην ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα. Κολύμβηση και περπάτημα ή παιχνίδι στην παραλία, χορός για τη διασκέδασή μας, ένας καθημερινός περίπατος προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια στη σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους! Εάν μένετε στην παραλία πολλές ώρες, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι καλό να μένετε τελείως νηστικοί. Μπορείτε να καταναλώσετε έστω και αργότερα από το συνηθισμένο, ένα ελαφρύ μεσημεριανό π.χ. 1 σάντουιτς με λίγο τυρί ή με λίγο κοτόπουλο και λαχανικά. Τα φρούτα ή ένας χυμός θα μπορούν να συμπληρώνουν αυτό το γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι εάν φάτε κάτι, δεν θα πρέπει να κολυμπήσετε για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

 

Παγωτά :

 

Διατροφή Παιδιών

 

Δεν πρέπει να τα απαγορεύουμε. Θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1-2 παγωτά την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να ετοιμάσουμε γρανίτες από χυμό φρέσκων φρούτων και να τις καταψύξουμε , για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες για περισσότερο παγωτό.

Προσπαθούμε να διατηρούμε σταθερή ώρα ύπνου. Μπορεί να είναι λίγο αργότερα από το χειμώνα, αλλά μην ξεχνάμε πως ο βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος.

    Τώρα που τα παιδιά τουλάχιστον είναι πιο χαλαρά, προσπαθούμε οικογενειακά να τρώμε περισσότερο μαζί, οικογενειακά. Θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Ζητάμε από το παιδί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Να έχει στρωμένο το τραπέζι, να ετοιμάσει τη σαλάτα ή ό,τι άλλο μπορεί να κάνει ανάλογα με την ηλικία του.

Δραστηριοποιηθείτε οικογενειακά

 Συνδυάστε τη βόλτα για παγωτό με ένα πέρασμα από το πάρκο πιο πριν για παιχνίδι. Κολύμβηση και περπάτημα ή παιχνίδι στην παραλία, χορός για τη διασκέδασή μας, ένας καθημερινός περίπατος προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια στη σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους! Διατηρούμε οικογενειακά τα επίπεδα άσκησης υψηλά.

 

Βιβλιογραφία

https://www.iasopaidon.gra

Βιβλιογραφία εικόνων

https://files.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fbc/1200×630/crop/both/files/articles/4/article_144896/mia-diaitologos-apanta-se-oles-tis-erwtiseis-gia-to-kalokairi_2.w_hr.jpga

https://athenshospital.gr/wp-content/uploads/2019/10/diaita-f.jpga

https://www.clickatlife.gr/fu/t/78575/1200/10000/000000000055b2c1/1/kalokairina-frouta.jpga

https://www.healthyliving.gr/wp-content/uploads/2014/10/zoika-trofima-4.jpga

https://www.citywoman.gr/media/k2/items/cache/83ff2818b8e44880ebdfd2a82ccaee3a_XL.jpg?t=20180720_080750a

 

Καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου και Νοσηλείες στις Μεθ Covid - 19

v\:* {behavior:url(#default#VML);}
o\:* {behavior:url(#default#VML);}
w\:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}







Normal
0
false



false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE


















































































































































































































































































































































































































/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:EL;
mso-fareast-language:EN-US;}

Πως οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζουν τις εισαγωγές λόγω Covid – 19 στα νοσοκομεία.

 

Γεώργιος Δ. Βαλσαμάκης , Μέλος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας – Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Αναπληρωτής  Καθηγητής Warwick Medical School, UK

 

Μαρκόπουλος Στέφανος , MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Covid Παχυσαρκία

Παρά τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο λείπουν βασικά μηνύματα  που θα   έπρεπε  να   επικοινωνούνται   πιο συχνά  και  επιτακτικά  προς  τους  πολίτες  προκειμένου  να μειωθεί η συχνότητα των σοβαρών περιστατικών COVID-19 που  χρειάζονται  εισαγωγή. Σε  προηγούμενες  επιστημονικές  μελέτες  έχουμε  πληροφορηθεί  ότι  η  συνύπαρξη  της παχυσαρκίας  και  άλλων  καρδιομεταβολικών  παραγόντων κινδύνου είναι οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά και την έκβαση σε ασθενείς με νόσο COVID-19.


Νέα    μελέτη-ανάλυση    κινδύνου    από    τους καθηγητές  Meghan O’Hearn  και  συνεργάτες  που  δημοσιεύθηκε  στο  ιατρικό περιοδικό  «Journal  of  the  American  Heart  Association» συμπεραίνει  ότι  η  πλειοψηφία  των ασθενών  με  COVID-19  που  εισάγονται  στα νοσοκομεία των  ΗΠΑ  αποδίδεται  στη  συνύπαρξη  τεσσάρων  καρδιομεταβολικών  παραγόντων.


Oι  συγγραφείς  υπολόγισαν ότι  από  τα  906.849  περιστατικά  που  νοσηλεύθηκαν  με COVID-19  στα νοσοκομεία  των  ΗΠΑ  μέχρι  το Νοέμβριο 2020  το  30%  οφειλόταν  (attributable  to)  σε  παχυσαρκία, το  26%  σε  υπέρταση,  το  21%  σε  σακχαρώδη  διαβήτη και  το  12%  σε  καρδιακή  ανεπάρκεια.  Aπό  τα  παραπάνω ευρήματα  οι  συγγραφείς  υπολόγισαν  ότι  περίπου  τα  2/3 (63.5%) των εισαγωγών με COVID-19 οφείλονταν σε αυτούς τους  καρδιομεταβολικούς  παράγοντες  κινδύνου  και  ότι αυτές οι εισαγωγές θα είχαν προληφθεί εάν δεν υπήρχαν οι   παράγοντες   της   παχυσαρκίας,   της   υπέρτασης,   του σακχαρώδη διαβήτη και της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην έρευνα υπολογίζεται ότι μια μείωση κατά 10% των προαναφερθέντων καρδιομεταβολικών παραγόντων θα μπορούσε να μειώσει κατά 11.1% τις εισαγωγές λόγω COVID-19.


Covid ΜΕΘ


O καθηγητής συνεχίζει λέγοντας ότι «κλείνουμε επιχειρήσεις και απομονώνουμε ανθρώπους χωρίς όμως να τους πούμε να χάσουν βάρος και να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Το κράτος και οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να επιμείνουν σε μηνύματα προς τον πληθυσμό που θα βοηθήσουν στη μείωση της αύξησης και της σοβαρότητας της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να μειωθεί και η σοβαρότητα της νόσου COVID-19».

Ο  καρδιολόγος  Mozaffarian  που  είναι κοσμήτορας  στο  «Gerald  J.  and  Dorothy  R.  Friedman School   of   Nutrition   Science   and   Policy»   στο   «Tufts University,  Boston,  Massachusetts»  συμπλήρωσε  ότι  “εάν οι  πολίτες  ασκούνταν  περισσότερο  και  είχαν  πιο  υγιεινή διατροφή θα είχαμε βελτίωση του σακχαρώδη διαβήτη και της υπέρτασης σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Μηνύματα όπως  η  απώλεια  βάρους,  η  άσκηση,  η  υγιεινή  διατροφή θα   έπρεπε   να   εκπέμπονται   μαζί   με   αυτά   του   καλού πλυσίματος  των  χεριών,  της  κοινωνικής  απόστασης  και της χρήσης μάσκας”.


Η  παχυσαρκία  βρέθηκε  να  έχει την  ίδια  αρνητική  επίπτωση  στη  σοβαρότητα  της  νόσου COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στη συγκεκριμένη μελέτη.


Covid Παχυσαρκία


Σύμφωνα  με  τους  συγγραφείς  τα  ευρήματά  τους δείχνουν ότι οι παραπάνω καρδιομεταβολικοί παράγοντες ( παχυσαρκία , υπέρταση , Σ.Δ , καρδιακή ανεπάρκεια ) είναι  ισχυρά  συνδεδεμένοι  με  τη  σοβαρή  συμπτωματολογία  του  COVID-19.  Αναφέρεται επίσης ότι οι τέσσερις ανωτέρω καρδιομεταβολικοί παράγοντες ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες σοβαρότητας νόσου ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου και άλλων συνοδών παθήσεων.

Είναι  επομένως  σημαντικό  να  αντιληφθούμε  ότι  η  νόσος COVID-19  δεν  είναι  απλά  ένας  ιός  του  αναπνευστικού, προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή κάτι που και οι παραπάνω καρδιομεταβολικοί παράγοντες προκαλούν επίσης.


Είναι  σημαντικό  οι  πολίτες  να  καταλάβουν  την  αξία  της σωστής  διατροφής.


Covid διατροφή


Η μη ισορροπημένη διατροφή που οδηγεί σε παχυσαρκία είναι  ο  καλύτερος σύμμαχος  της  νόσου  COVID-19  παγκοσμίως. Παρότι είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα και γρήγορα τρόπο  ζωής,  η  σημερινή  συγκυρία  της  πανδημίας  είναι  μια ευκαιρία μοναδική να πειστούν οι πολίτες από τους ειδικούς και  τους  υπεύθυνους  κρατικούς  θεσμούς  ότι  είναι  ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ζωής τους υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό μοντέλο. Κάθε μέρα θα πρέπει να φτάνει στους πολίτες το μήνυμα ότι μαζί με το καλό πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική απόσταση  και  τη  χρήση  μάσκας  θα  πρέπει  να  αποφεύγουν το  επεξεργασμένο  και  τυποποιημένο  φαγητό και να ακολουθούν το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής το οποίο όχι μόνο βοηθάει για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας αλλά αποδεδειγμένα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο , προστατεύει από την εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη, επομένως συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.


Βιβλιογραφία

Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας – https://www.eiep.gra

Meghan  O’Hearn  ,  Junxiu  Liu  ,  Frederick  Cudhea  ,  Renata Micha  ,  and  Dariush  Mozaffarian  Coronavirus  Disease  2019 Hospitalizations Attributable to Cardiometabolic Conditions in   the   United   States:   A   Comparative   Risk   Assessment Analysis 25 Feb 2021 https://doi.org/10.1161/JAHA.120.019259 Journal of the American Heart Association.

Βιβλιογραφία εικόνων

https://www.euro.who.int/__data/assets/image/0011/256277/infographic-people-overweight-obese-full-en.pnga

https://www.iatronet.gr/media/articles/photos/main/100952-covicuii12804.jpga

https://euroclinic.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1.jpga

https://www.healthview.gr/wp-content/uploads/2019/05/mesogeiaki-diatrofi-katathlipsi.jpga

Ο ρόλος της Ζάχαρης στην Παιδική Διατροφή

image

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2021 , τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας παρατηρήθηκαν σε χώρες της Μεσογείου όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου πάνω από το 40% των αγοριών και των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα, και 19% έως 24% των αγοριών και 14% έως 19% των κοριτσιών ήταν παχύσαρκα.

Καθώς η παιδική παχυσαρκία προδιαθέτει την υγεία του παιδιού στην ενήλικη ζωή, είναι κρίσιμο να διδάξουμε στο παιδί ποιες είναι οι σωστές επιλογές και ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σπανιότερα.

Η ζάχαρη αποτελεί την κυριότερη πηγή ανώφελων θερμίδων που καταναλώνουν τα παιδιά καθώς είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα που δεν φανταζόμαστε.

Ας δούμε όμως τι εννοούμε με τον όρο ζάχαρη

image

Εγγενή σάκχαρα (φυσικά σάκχαρα φρούτων και λαχανικών) και τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη και γαλακτόζη) δεν έχουν συνδεθεί με επιπτώσεις στην υγεία, αντιθέτως βρίσκονται σε ευεργετικά τρόφιμα.

Ελεύθερα σάκχαρα, ονομάζονται οι μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ροφήματα αλλά και τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, στο σιρόπι και στους χυμούς των φρούτων. Η δεύτερη κατηγορία είναι ιδιαίτερα επίφοβη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) είναι επιτακτικό να μειώσουμε (παιδιά και ενήλικες) την κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ακόμα, ο WHO συμβουλεύει η ημερήσια πρόσληψη να μην να υπερβαίνει το 5%.

Οι κυριότεροι λόγοι που τα ελεύθερα σάκχαρα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία είναι οι εξής:

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ:

Η αυξημένη θερμιδική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στη δημιουργία θετικού ισοζυγίου ενέργειας (καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες δαπανούμε).

ΕΛΛΙΠΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ:

Τα ελεύθερα σάκχαρα βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα υψηλά σε ενέργεια και θερμίδες δίχως διατροφική αξία. Προκαλούν τον κορεσμό και αντικαθιστούν γεύματα τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ:

Καθώς η επεξεργασμένη φρουκτόζη μεταβολίζεται δυσκολότερα από το συκώτι και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ).

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΡΙΣΚΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ,):

Η παρατεταμένα συχνή κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελλιπή διατροφή, την ανεπαρκή φυσική άσκηση, την παχυσαρκία και την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Οι τελευταίες αποτέλεσαν το 60% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως το 2012.

ΤΕΡΗΔΟΝΑ:

Με την αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, τροφοδοτούνται οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί και ακολουθεί ζύμωση και παραγωγή οξέων. Όταν δεν αφήνουμε το χρονικό περιθώριο που απαιτείται ώστε να επανέλθει το φυσιολογικό pH της στοματικής κοιλότητας προκαλείται τερηδόνα.

 

 

  

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

image

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Για να αποτελούν το 5% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης δεν υπερβαίνουμε τις παρακάτω ποσότητες:

Ενήλικες – 25g ημερησίως (με βάση δίαιτα 2.000 θερμίδων)

Παιδιά 9-13 ετών – 22g ημερησίως (με βάση δίαιτα 1.700 θερμίδων)

Παιδιά 4-8 ετών – 17g ημερησίως (με βάση δίαιτα 1.300 θερμίδων)

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΦΙΜΟ.

Επιλέγουμε τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ή αν είναι δυνατό τα παρασκευάζουμε μόνοι μας. Για παράδειγμα, το συσκευασμένο ψωμί περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης για συντήρηση αλλά και πολύ αλάτι για εξισορρόπηση της γλυκύτητας. Έτσι πάντα επιλέγουμε του φούρνου ή ακόμα καλύτερα το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να υπάρχουν όμως και σε τρόφιμα που δεν φανταζόμαστε όπως:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Μπάρες δημητριακών / πρωτεϊνούχες μπάρες
  • Κατεψυγμένα φαγητά
  • Έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κομπόστες
  • Χυμοί φρούτων
  • Παιδικές τροφές (φρουτόκρεμες, μπισκοτόκρεμες κλπ)
  • Κέτσαπ, διάφορα dressing για σαλάτες, σάλτσα barbecue.

 

Τι ισχύει με τις γλυκαντικές ουσίες ;

image

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους διάφορους τύπους ζάχαρης και γλυκαντικών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα, όσο λιγότερη επεξεργασία έχουν υποστεί, τόσο πιο φιλικά είναι για τους οδοντικούς ιστούς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχει αποδειχθεί πως η ακατέργαστη ζάχαρη (καστανή) είναι σε σημαντικό βαθμό λιγότερο επικίνδυνη για τα δόντια. Αυτό δεν την απενοχοποιεί φυσικά πλήρως και μπορεί όταν καταναλώνεται συχνά να προκαλέσει τερηδόνα..

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΕΡΑΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ Ή ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΧΥΜΟΥ

Η διαδικασία της αποξήρανσης αλλά και της αποχύμωσης διασπά την αρχική δομή των υδατανθράκων και έτσι δημιουργούνται ελεύθερα σάκχαρα.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ.

Είναι προτιμότερο από τη ζάχαρη καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λιγότερη επεξεργασία (μόνο παστερίωση) και μεταβολίζεται ευκολότερα λόγω των ενζύμων. Παρόλα αυτά δεν παύει να περιέχει ελεύθερα σάκχαρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Φροντίζουμε οι επιλογές μας να μην περιέχουν περισσότερο από 5g σάκχαρα στα 100g τρόφιμου ή 2,5g στα 100ml ροφήματος.

ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΣΝΑΚ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Καλό είναι να μην επαναπαυόμαστε στις επιλογές που προσφέρονται στην σχολική καντίνα. Ένα σπιτικό τοστ με ένα φρούτο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

ΕΦΟΔΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΝΑΚ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί επιλέγει τα τρόφιμα που είναι εύκολα διαθέσιμα, και δεν χρειάζονται προετοιμασία. Γι αυτό, άλλωστε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τόσο μεγάλο κοινό.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Τόσο η γλυκύτητα όσο και οι εθιστικές ιδιότητες της ζάχαρης και των λιπαρών, θα κάνουν το παιδί να ζητά διαρκώς τέτοια τρόφιμα.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ.

Η κατανάλωση ζάχαρης τις βραδινές ώρες προκαλεί ενεργητικότητα ενώ αυξάνει τις στρεσογόνες ορμόνες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη).

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ.

Η στοματική μας κοιλότητα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει από την παραγωγή οξέων και την απασβέστωση που προκαλείται μετά από κάθε γεύμα που περιέχει άμυλο ή σάκχαρα.

image

Ας μην ξεχνάμε όμως να αντιμετωπίζουμε τη διατροφή συνολικά. Μια υγιής σχέση με το φαγητό είναι σαφώς προτιμότερη από μια  διατροφή απόλυτα απαλλαγμένη από ζάχαρη. Ας φροντίσουμε λοιπόν ώστε τα παιδιά μας να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών χωρίς ζάχαρη, χωρίς όμως να τους στερήσουμε την απόλαυση ενός επιδορπίου 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

 

 

 

Βιβλιογραφία

https://frezyland.gr/a

OECD (2017). Obesity Update 2017. [online] Available at: https://www.oecd.org/els/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf [Accessed 11 Jun. 2018].

OECD (2015), Health at a Glance 2015: OECD Indicators, OECD Publishing, Paris. [Accessed 9 Jun. 2018]. Available from:http://www.oecd.org/health/health-systems/health-at-a-glance-19991312.htm

Βιβλιογραφία εικόνων

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2019/01/paidia-zaxari.jpga

https://diabeteslife.gr/wp-content/uploads/2018/04/sugar.jpga

https://img.freepik.com/free-vector/sugar-free-no-added-100-percent-low-sugar-isolated-logo-templates-label-design-infographics_278395-472.jpg?size=626&ext=jpga

https://ipop.gr/wp-content/uploads/2017/02/natural-sweeteners.jpga

https://www.forthealthcare.com/wp-content/uploads/2020/08/Nutrition-and-Stress-Blog-Image-300×300.jpga

Η διατροφή στην Φοιτητική Ζωή

Η διατροφή στην Φοιτητική Ζωή

Μαρκόπουλος Στέφανος , MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

image

Η αρχή της φοιτητικής ζωής αποτελεί και την αρχή της ανεξαρτησίας για τον/τη φοιτητή/τρια. Μεταξύ άλλων, ο φοιτητής καλείται να ρυθμίσει μόνος του τη διατροφή του μια και τις πιο πολλές φορές ζει μακριά από την οικογένειά του.

Η απομάκρυνση από το σπίτι και την κουζίνα της μαμάς καθώς και η έλλειψη προγράμματος πολλές φορές οδηγούν σε μια διατροφή ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά.

Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν φαγητό εκτός σπιτιού και ειδικά το φαγητό τύπου “fast – food” πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας. Από τη διατροφή των περισσοτέρων λείπουν φαγητά όπως το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά. Ακόμα και αυτοί που τρώνε σπίτι συχνά επιλέγουν προμαγειρευμένα γεύματα ενώ η σαλάτα σπάνια βρίσκεται στο τραπέζι τους.

Αποδεδειγμένα οι άνθρωποι που τρώνε συχνά γεύματα εκτός σπιτιού εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία και έχουν υψηλότερα ποσοστά λιπιδίων στο αίμα με ότι αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό!

image

Οι σωστές διατροφικές επιλογές, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, καθορίζουν την υγεία μας και την ευεξία μας σε κάθε ηλικία. Ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης που έχουν τα ποσοστά παχυσαρκίας, ιδιαίτερα σε νέα άτομα, θα πρέπει να μας απασχολήσει. Η συχνή κατανάλωση junk food, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι οι βασικές αιτίες.

Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει απλά με το σωματικό μας βάρος. Η επίδρασή της ωφελεί σημαντικά και την πνευματική λειτουργία. Η νοητική απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε. Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση, σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε κακή μνήμη.

Στη νεαρή ηλικία, στόχος μας είναι η διατροφή μας να συμβάλλει σε ένα υγιές σωματικό βάρος αλλά και στα καλύτερα δυνατά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν με απλές, εύκολες και φυσικά οικονομικές λύσεις, χωρίς να προκαλείται επιπλέον άγχος στον φοιτητή. Το αρνητικό, εκτός από την εξωτερική εικόνα που αφορά περισσότερο τους νέους, είναι οι βλαβερές επιπτώσεις που έχουν τα περιττά κιλά στην υγεία μας και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων. Δεν είναι πλέον σπάνια τα φαινόμενα αυξημένης χοληστερίνης ή υπέρτασης σε νέους ανθρώπους ή και η πρώιμη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.

image

 

 Τι προκαλεί η αλόγιστη κατανάλωση fast food;

Η αλόγιστη χρήση fast food οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και σε μειωμένη λήψη βιταμινών και φυτικών ινών. Ωστόσο, όλα είναι θέμα επιλογής. Ακόμη και στα ταχυφαγεία, υπάρχουν υγιεινές επιλογές. Επιλέξετε σαλάτα με τόνο, κοτόπουλο ή καπνιστό σολωμό, μπαγκέτα με τυρί και λαχανικά, αραβική πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τα burger.

Φαγητό εκτός σπιτιού ;

Η έλλειψη σπιτικού φαγητού δημιουργεί μία άστατη διατροφική συμπεριφορά, με λίγα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και κατανάλωση έτοιμων γευμάτων. Ωστόσο, η σωστή επιλογή φαγητού γίνεται ακόμη και αν κάποιος τρώει καθημερινά έξω. Κάθε γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά ακόμη και αν είναι μπαγκέτα ή κρύο σάντουιτς ή κρέπα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μία απλή διαδικασία και αλλά και η οικονομικότερη επιλογή σνακ.

Εύκολες διατροφικές επιλογές σνακ

Τρόφιμα όπως φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια είναι κάποιες από τις υγιεινές και εύκολες διατροφικές επιλογές σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σαλάτα λαχανικών

Επίσης, κάθε γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία σαλάτα λαχανικών, ώστε να υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Συχνά γεύματα

Η οργάνωση συχνών γευμάτων ανά 3-4 ώρες, αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού αλλά και στην συνεχή παροχή ενέργειας, ώστε να ανταπεξέλθει ο φοιτητής στις καθημερινές υποχρεώσεις και ‘τρέξιμο’ μέχρι να οργανωθούν όλα τα θέματα.

 

Πλήρες πρωινό

Η καθημερινή κατανάλωση του σωστού πρωινού, όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ με τυρί και ντομάτα ή σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων αποτελεί τη βάση της σωστής διατροφής. Το συγκεκριμένο γεύμα είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή απόδοση και ενέργεια όλη την ημέρα.

Το διαιτολόγιο κατά του άγχους

image

Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ευρήματα ότι κάποιες τροφές συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του άγχους, αφού μπορούν μέχρι ένα βαθμό να επηρεάζουν τη νευρική λειτουργία και φυσικά το πώς νιώθουμε.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. ( Αυγό , κοτόπουλο ,μοσχάρι  , δημητριακά ολικής .. κλπ )

Ιχνοστοιχεία

Σημαντικά είναι και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, που βοηθάει να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μαγνήσιο που χάνεται σε πιο μεγάλες ποσότητες όταν έχουμε πολύ άγχος. ( οστρακοειδή , κόκκινο κρέας , γιαούρτι κλπ )

Ω-3 λιπαρά οξέα

Στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου συντελούν και τα ω-3 λιπαρά οξέα. ( σκουμπρί , σολωμός , λιναρόσπορος ,καρύδια κλπ )

Αμινοξύ τρυπτοφάνη

Τέλος. συστήνεται η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης .  Η σεροτονίνη είναι ο «νευροδιαβιβαστής της χαράς». Οι αλλαγές στο επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση μας. Η έλλειψη τρυπτοφάνης από τον οργανισμό προκαλεί ανησυχία, μειωμένη κριτική ικανότητα ακόμη και βία. Αυτό οφείλεται στο ότι η τρυπτοφάνη δεν απορροφάτε και παραμένει στη κυκλοφορία στο αίμα με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πιο εύκολο στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. ( ασπράδι αυγού , κοτόπουλο , τυριά, γαλοπούλα κλπ )

 

 

 

Επομένως, το διαιτολόγιο κατά του άγχους πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Όσπρια
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Λιπαρά ψάρια
  • Γάλα και άπαχο γιαούρτι
  • Ακατέργαστο ρύζι
  • Πολύσπορο ψωμί ή ψωμί σικάλεως
  • Φρέσκα φρούτα 
  • Πολύ νερό

 

Επίσης να μην ξεχνάμε ποια είναι η  ενδεδειγμένη σύνθεση γεύματος:

  • Το 1/2 του πιάτου γέμισέ το με σαλάτα (ωμά, ψητά, βραστά λαχανικά)
  • Στο 1/4 του πιάτου τοποθέτησε άμυλο (αδρά επεξεργασμένο ή ολικής άλεσης) όπως ψωμί ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, καλαμπόκι κα.
  • Στο 1/4 του πιάτου πρόσθεσε πρωτεΐνη (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό κα.)

image

 

 Βιβλιογραφία

Bezerra IN, Curioni C, Sichieri R. Association between eating out of home and body weight.. Nutr Rev. 2012 Feb;70(2):65-79. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00459.x.

El Ansari W, Stock C, Mikolajczyk RT, Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries – a cross-sectional study. Nutr J. 2012 Apr 24;11:28. doi: 10.1186/1475-2891-11-28

Pelletier JE, Graham DJ, Laska MN, Social Norms and Dietary Behaviors among Young Adults. Am J Health Behav. 2014 Jan;38(1):144-52. doi: 10.5993/AJHB.38.1.15, University of Minnesota School of Public Health, Division of Epidemiology and Community Health, Minneapolis, MN, USA.

Mednutrition.gr

 

Διατροφή και Εμβόλιο Covid – 19

Διατροφή και Εμβόλιο Covid – 19

 

Μαρκόπουλος Στέφανος, MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

 

Εμβόλιο και διατροφή

 

Πολύς λόγος έχει γίνει στα Μ.Μ.Ε. για το ποιες τροφές είναι οι ιδανικές πριν και μετά τον εμβολιασμό. H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες αναφέρουν ότι οι παρενέργειες για άτομα άνω των 65 ετών ήταν γενικά ηπιότερες απ’ αυτές των νεότερων και υγιέστερων ατόμων. Το γεγονός αυτό συνδέεται με το φαινόμενο μείωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού με την αυξανόμενη ηλικία. Ταυτόχρονα, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ επιπέδου παρενεργειών και αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.

Υπάρχουν φαγητά που πρέπει να αποφύγουμε ;

Για τις τροφές, που είναι καλό να αποφεύγονται, η ενημέρωση είναι ελλιπής. Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα οι γιατροί δίνουν σχετικές οδηγίες ενώ σε πολλά όχι. Η διατροφή, στο επίπεδο της αποφυγής, αφορά κυρίως τα άτομα που είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένες τροφές ή αυτά που είναι αλλεργικά και δεν το γνωρίζουν.

Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά.

Μη ξεχνάτε πως οποιοδήποτε σύμπτωμα εκδηλώνεται σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σας ξεκίνησε να χτίζει τοίχος προστασίας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρέπει να αποφεύγονται 7 είδη τροφίμων, όπως το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ.

Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημη οδηγία διατροφής είτε για πριν είτε για μετά το εμβόλιο κατά της COVID-19.

 

Η πιο πιθανή εξήγηση προέλευσης του ισχυρισμού περί αποφυγής 7 τροφίμων, είναι ότι η επιλεκτική αντένδειξη χορήγησης κάποιων φαρμάκων/τροφών  στην περίπτωση που ο εκάστοτε ασθενής αντιμετωπίζει σχετική αλλεργία, διαστρεβλώθηκε καταλήγοντας σε σύσταση γενικευμένης αποφυγής τροφίμων πριν τη χορήγηση φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει διαγνωσμένη αλλεργία καλό είναι πριν τον εμβολιασμό να παίρνουμε την γνώμη του αλλεργιολόγου μας.

 

Εμβόλιο και διατροφή

 

Στην περίπτωση του αλκοόλ να σημειωθεί ότι υπάρχει σύσταση να αποφεύγεται η υπέρμετρη κατανάλωση. Όμως, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ σε σύνδεση με τον εμβολιασμό, ούτε έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η ευρύτερη σχέση μεταξύ αλκοόλ και εμβολιασμού δεν έχει εξακριβωθεί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συλλογικά, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ως προς τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβληματική είναι η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σύντομα μετά τον εμβολιασμό.

Φυσικά η κατανάλωση των παραπάνω τροφών μετά τον εμβολιασμό δεν συνεπάγεται αυτόματη ανεπιθύμητη αντίδραση, ωστόσο δεν είναι και… δυσβάσταχτη η νηστεία από αυτά για μία ημέρα.

 

Αναλυτικά , Τι διατροφή να ακολουθήσουμε ;

Αλκοόλ

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου επιδημιών, στους περισσότερους εμβολιασμένους θα εμφανιστούν ελαφριά και ευκόλως αντιμετωπίσιμα συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέραμε, γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν ωφέλιμο να μην υπάρξει κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων πριν τον εμβολιασμό. Όπως γνωρίζουμε η ύπαρξη αλκοόλης στο σώμα προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα να ενταθούν τα συμπτώματα του εμβολιασμού και να μην μπορεί το άτομο να διαχωρίσει αν πχ. οι πονοκέφαλοι ή η κόπωση προέρχονται από αφυδάτωση που προκάλεσε το αλκοόλ ή από την ίδια την ανοσοποίηση. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα με συνέπεια να μειωθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού στην παραγωγή αντισωμάτων.

Διατροφή – Ύπνος

 

Εμβόλιο και διατροφή

 

Αυτό που πρέπει να τηρήσουμε κατά βάση ώστε να έχει το ανοσοποιητικό μας τη μέγιστη απόκριση είναι να ξεκουραστούμε επαρκώς για τουλάχιστον δύο-τρεις ημέρες πριν από τον εμβολιασμό αλλά και να ακολουθήσουμε «στρατηγική» διατροφή. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικής μελέτης ύπνου αναφέρει πως η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως) και υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και απλών σακχάρων (γλυκά, λιπαρά κρέατα) οδηγεί σε διατάραξη του ύπνου. Εν αντιθέσει, τροφές με πολλές φυτικές ίνες συμβάλλουν σε πιο ομαλό, ποιοτικό ύπνο.

Είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλό να την έχουμε ξεκινήσει δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να τη συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές φαίνεται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση. Ακόμη, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως λάχανο τουρσί – ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Για παράδειγμα , μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική. Η σούπα γενικά αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι περισσότεροι αύξησαν την κατανάλωση γρήγορων γευμάτων (fast food), τα οποία είναι πλούσια σε νάτριο, λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Από την άλλη είναι απόλυτα λογικό σε μια στρεσογόνο κατάσταση όπως o εγκλεισμός και η αβεβαιότητα της πανδημίας, να στραφεί κάποιος στα λεγόμενα comfort foods (φαγητά της «παρηγοριάς»). Το πρόβλημα που προκύπτει από την πρόσληψη τέτοιων πολύ επεξεργασμένων γευμάτων είναι ότι προκαλούν οξεία φλεγμονή’ χρόνια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ενυδάτωση

 

Εμβόλιο και διατροφή

 

Μπορεί το νερό να μη είναι τρόφιμο, όμως δεν παύει να είναι άξιο προσοχής πριν από τον εμβολιασμό. Συστήνεται οι γυναίκες να πίνουν 2.7 λίτρα και οι άντρες 3,7 λίτρα, το 20% αυτής της ποσότητας μπορεί να προέρχεται από τα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο να καταναλώνεται με την μορφή υγρών (νερό, τσάι, αρωματισμένο νερό με λαχανικά-φρούτα).

Ποιος ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής;

Είτε πρόκειται να εμβολιαστείτε είτε όχι, μια ισορροπημένη διατροφή Μεσογειακού τύπου συμβάλλει στην καλύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος (συνεπώς στην παραγωγή πολλών αντισωμάτων). Έτσι μια εβδομάδα πριν αλλά και μία εβδομάδα μετά από την διαδικασία της ανοσοποίησης ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής, 4-5 μερίδες φρούτων, 4-5 μερίδες λαχανικών, ψάρι, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς όσπρια και γενικά τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

 

Μετά τον εμβολιασμό;

Συχνό σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία. Σε αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο να έχετε προμηθευτεί τρόφιμα εύπεπτα (όπως συνήθως κάνετε και σε περίοδο που νοσείτε από μια απλή ίωση/κρυολόγημα). Τέτοια τρόφιμα είναι οι σούπες λαχανικών, μπανάνες, καστανό ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά. Αποφύγετε τρόφιμα με κρέμες τυριών, βαριές σάλτσες  τηγανιτά τρόφιμα, κρέατα καθώς επίσης και ζαχαρώδη προϊόντα.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οποιοδήποτε μικρόβιο καταφέρει να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό για να μπορέσει το ανοσοποιητικό μας να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό και να το αντιμετωπίσει, θα πρέπει η κατάσταση της υγείας μας να είναι άριστη. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να τρεφόμαστε ισορροπημένα όπως ορίζει η Μεσογειακή διατροφή. Μη ξεχνάμε το σοφό ρητό του Ιπποκράτη «φάρμακο ας γίνει η τροφή μας και η τροφή μας το φάρμακό μας».

 

 

Βιβλιογραφία

https://emvolio.gov.gr/a

https://www.cdc.gov/a

https://www.mednutrition.gr/a

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Μαρκόπουλος Στέφανος , MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα αλλά και της έξαρσης των ιώσεων.

Ο πιο απλός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι των ιώσεων, είναι η κατάλληλη διατροφή, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

 

  1. Εσπεριδοειδή

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Στις ευεργετικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ελάχιστα επεξεργασμένα. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ σας προσφέρουν άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες μέχρι και για την γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού σου κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης των ιώσεων.

 

  1. Λαχανάκια Βρυξελλών

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν περίπου το 250% του ποσοστού βιταμίνης Κ που χρειάζεται ο οργανισμός μας , αλλά και το 130% της βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δυναμώνει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου. Αυτό το λαχανικό επίσης είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και φωσφόρου. Επίσης, στα λαχανάκια Βρυξελλών θα βρούμε μεγάλη συγκέντρωση γλυκοσινολικών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο την δράση αποτοξίνωσης των κυττάρων.

 

  1. Μέλι

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι το μέλι είναι μια συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων, τα οποία είναι μεν φυσικά, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε το μέτρο στην κατανάλωσή τους. Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και για αυτό βοηθά στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων. Βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τον ερεθισμένο λαιμό. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικός παράγοντας, ενώ είναι πολύ καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό σε σύγκριση με τη ζάχαρη, καθώς προκαλεί μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 

  1. Τσάι

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου την τριπλάσια ποσότητα φλαβονοειδών σε σύγκριση με το χυμό πορτοκάλι, δηλαδή 150 mg ανά μερίδα (250 ml). Επίσης  αναδεικνύεται σε σημαντική πηγή φλαβονοειδών, προσφέροντας 74 mg από τα 134 mg φλαβονοειδών που προσλαμβάνει ημερησίως ο μέσος άνρωπος, ενώ περιέχει και 50% περίπου των ευεργετικών πολυφαινολών . Μάλιστα το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε κατεχίνες, που βοηθά στην αποτοξίνωση και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

 

  1. Γιαούρτι

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών . Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Επίσης ως τροφή το γιαούρτι βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου του γάλακτος. Ενισχύει λοιπόν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης από ιώσεις . Βοηθά επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος. Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

 

  1. Cranberries

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Όπως και το ρόδι, έτσι και τα cranberries είναι μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C, ενώ περιέχουν συστατικά που βοηθούν το ουροποιητικό σύστημα και ενισχύουν τη στοματική μας υγεία. Μάλιστα οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις.

 

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πονοκέφαλο και άλλους σωματικούς πόνους.

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

 

  1. Γλυκοπατάτα

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Πέρα από το πόσο γευστική είναι, περιέχει βιταμίνη Α (πιο συγκεκριμένα σε β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό) βιταμίνη που σχετίζεται με την υγεία των ματιών μας ,βιταμίνη C, Κάλιο και φυτικές ίνες .

 

  1. Αβοκάντο

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και γνωστό για τα καλά λιπαρά του. Συγκεκριμένα, περιέχει πάνω από 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ανάμεσα στα οποία είναι κάλιο, σίδηρος, χαλκόςμαγνήσιο και μαγγάνιο. Μία μερίδα αβοκάντο (70 γραμμάρια) θα μας δώσει 330 mg ή το 17% των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο, περισσότερο από όσο περιέχει η μπανάνα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φυτικές ίνες, το καθιστά επωφελές για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και της καρδιάς.

 

 

 

 

  1. Κουνουπίδι

 

10 Τροφές για να Αντιμετωπίσουμε τις Ιώσεις του Χειμώνα

 

Ναι, το ξέρουμε δεν είναι και η πιο ευχάριστη μυρωδιά όταν το βράζεις, αλλά μια κούπα κουνουπίδι καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φολικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

 

Βιβλιογραφία

https://www.mednutrition.gr/a

FoodData Central. (2019). fdc.nal.usda.gov/index.html

 

Τα οφέλη των Οσπρίων στην υγεία μας

Τα οφέλη των Οσπρίων στην υγεία μας

Μαρκόπουλος Στέφανος, MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Όσπρια

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων.

Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Τα όσπρια που κυρίως καταναλώνει ο άνθρωπος είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια.

Τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία

Όσπρια

Ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα όσπρια αποτελούν μία καλή επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επίσης, μπορούν άφοβα στην κατάλληλη ποσότητα  πάντα και συχνότητα, να καταναλωθούν από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. 

Καλή λειτουργία του εντέρου

Οι διαλυτές, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, να ενισχύσουν την επίσκεψη στην τουαλέτα και λειτουργούν ως πρεβιοτικά για τα εντερικά βακτήρια.

Καρδιοπροστατευτική δράση

Ο συνδυασμός των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας φολικού οξέος με την ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών στα όσπρια, τα καθιστά ένα τρόφιμο με ισχυρή καρδιο-προστατευτική δράση. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες όσα άτομα  καταναλώνουν συχνά όσπρια έχουν σημαντικά χαμηλότερη LDL χοληστερόλη επομένως και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.  

Αντικαρκινική δράση

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, η οποία σε όλες τις νέες μελέτες φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πως να καταναλώνουμε τα όσπρια ;

 

Όσπρια

 

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό των οσπρίων είναι τα απαραίτητα αμινοξέα. Από αυτά απουσιάζει το αμινοξύ μεθειόνινη, οπότε συστήνεται ο συνδυασμός τους με δημητριακά ( πχ ρύζι) ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν οι πρωτεΐνες του γεύματος ή με συνοδεία με ζωικό παράγωγο όπως το τυρί, το αυγό ή το ψάρι.

Για παράδειγμα στο φακόρυζo ,ο συνδυασμός οσπρίων με το ρύζι καλύπτει αυτή την έλλειψη παρέχοντας τις λεγόμενες «συμπληρωματικές πρωτεΐνες», δίνοντας έτσι την ποικιλία αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός μας ! Επιπλέον, οι αυξημένες φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και την καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Όσπρια

 

Επίσης, για να αυξήσουμε την αφομοίωση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να τα συνδυάζουμε με καλές πηγές βιταμίνης C όπως το λεμόνι , οι ωμές πιπεριές , ακόμα και μυρωδικά όπως θυμάρι και μαϊντανός.

 Οι συστάσεις αναφέρουν λοιπόν πως θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα ή 150-200 γρ. στραγγισμένα όσπρια). Για παράδειγμα 1 βαθύ πιάτο φασολάδα είναι 2 μερίδες οσπρίων, 1 πιάτο ρεβιθόρυζο είναι 1 μερίδα οσπρίων και 1 σαλάτα με φακή, ρόκα, ντομάτα είναι 1 μερίδα οσπρίων.

 

Βιβλιογραφία
https://www.mednutrition.gr/a

https://www.iatriko.gr/a

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

Μαρκόπουλος Στέφανος, MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

 

Με τι απασχολούνται τα παιδιά σήμερα για περίπου επτά ώρες την ημέρα; Κάθονται μπροστά σε οθόνες για υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο περίπου 49 ώρες εβδομαδιαίως με τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι περισσότερος χρόνος από αυτόν που περνούν με τους γονείς τους.  Ακόμη και κάποια παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών μπορεί να παρακολουθήσουν μία έως δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στα ηλεκτρονικά μέσα πριν την ηλικία των 18 μηνών, τη σταδιακή εισαγωγή τους στην εμπειρία της οθόνης μεταξύ 18-24 μηνών και τον περιορισμό του χρόνου στις οθόνες σε μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών.

Σύμφωνα με μία νέα εθνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders, διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνεται σε οθόνη συσχετίζεται με 62% υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής υπερφαγίας ένα χρόνο αργότερα. Έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως ότι ο χρόνος ύπνου μειώνεται ενώ ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες αυξάνεται, με αποτέλεσμα την αλλαγή στο βάρος τους και την αύξηση της παχυσαρκίας.

   

Τι ισχύει με τους έφηβους?

 

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

 

Οι έφηβοι που παρακολουθούν περισσότερες από 5 ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι από τους έφηβους που παρακολουθούν 0 έως 2 ώρες. Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 1,5 ώρα καθημερινά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ανήλικοι θεατές εκτίθενται σε διαφημίσεις για υπερθερμιδικά τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας.

 

Πώς επηρεάζεται η διατροφή από την τηλεόραση;

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

 

Το 2003 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε επίσημα ότι οι διαφημίσεις προϊόντων διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Από έρευνες έχει φανεί ότι τα άτομα που δαπανούν πολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τα παιχνίδια στο βίντεο, προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος από τα άτομα που δε σπαταλούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη.

Μερικές εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν πάνω σε αυτό είναι :

  • η απόσπαση της προσοχής και η ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής
  • η υπερφαγία λόγω της συναισθηματικής έντασης και του στρες που προκαλείται από κάποιο παιχνίδι ή άλλη δραστηριότητα
  • ο συνδυασμός του φαγητού με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. γρήγορο φαγητό και σνακ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή)
  • το ότι χάνεται η αίσθηση του χρόνου και αλλάζουν οι ώρες των γευμάτων.

Ένα μέσο παιδί παρακολουθεί τηλεόραση για τέσσερις ώρες την ημέρα.

 Κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά του σχολείου κατά 3%

 

Πώς επιδρούν οι διαφημίσεις στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές;

 

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

 

Ο υψηλός επιπολασμός της διαφήμισης για τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες θεωρείται ως σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην επιδημία της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά καταναλώνουν 45% περισσότερο φαγητό όταν εκτίθενται σε διαφημίσεις τροφίμων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση μέσα στην μέρα.

 

5 Συμβουλές για να μειωθεί ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη

 

Τα παιδιά, η παχυσαρκία και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση

 

  • Βάλτε όριο. Η τηλεόραση καθώς και άλλες μορφές ηλεκτρονικών μέσων πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, για λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα. Αποτρέψτε τα παιδιά κάτω των 2 ετών να βλέπουν τηλεόραση και παίξτε μαζί τους ή διαβάστε τους παιδικά παραμύθια.
  • Η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο, πρέπει να μένουν μακριά από τα υπνοδωμάτια των παιδιών, ειδικά τις ώρες που πάνε για ύπνο.
  • Προσέξτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις δικές σας συσκευές. Αν είστε συνεχώς θαμμένος στο τηλέφωνό σας, τα παιδιά σας δεν θα δουν έναν καλό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οθόνες τους. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές επηρεάζουν τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. Ερευνητές που μελέτησαν οικογένειες σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού παρατήρησαν ότι ο
  • Να έχετε όλες τις τηλεοράσεις και τις συσκευές μακριά την ώρα του φαγητού. Όλη η οικογένεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο φαγητό και τη συνομιλία. Οι οικογένειες που τρώνε μεσημεριανό ή δείπνο μαζί έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και στην επικοινωνία μεταξύ τους.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν άλλους τρόπους για να διασκεδάσουν. «Αν ένα παιδί δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να κοιτάζει μια οθόνη, τότε δεν πρέπει να εκπλαγούμε όταν αυτό κάνει», λένε οι παιδοψυχολόγοι . Επιλέξτε άλλες εναλλακτικές διασκέδασης όπως βιβλία , ποδήλατο , το αγαπημένο τους επιτραπέζιο ή να παρακολουθήσετε μαζί μια θεατρική παράσταση.

 

Βιβλιογραφία

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/news/screen-time-average-lifetime-years-phone-laptop-tv-a9508751.htmla

https://time.com/5592329/experts-say-how-much-is-the-wrong-way-to-assess-screen-time/a

https://osnap.org/quick-start/reduce-screen-time/a

imagea