Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Η Διοίκηση του Δήμου Ιλίου στηρίζει τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου

image
Το περιβάλλον στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, σταδιακά καταστρέφεται, η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται και οι ενεργειακοί πόροι του πλανήτη κατασπαταλώνται. Είναι προφανές ότι η απειλή είναι πλέον ορατή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για όλους εμάς, και γι’ αυτό πρέπει καθένας μας να αναλάβει δράση, προκειμένου να καταφέρουμε να προλάβουμε τις πραγματικά ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί να έχει μια περιβαλλοντική καταστροφή.
 

 

Στο Ίλιον, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας είναι πάντα οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της πόλης μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι, άλλωστε, η κύρια προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης, για όλους εμάς και τα παιδιά μας.

Ακέραιη η ευθύνη των Κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη.

      Μαζί με τους γειτονικούς Δήμους, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας και Περιβαλλοντικούς Φορείς, ο Δήμος Ιλίου πρωτοστατεί για να μπει τέλος στις εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής που παρουσιάζει το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» Την τελευταία διετία οι κινητοποιήσεις ήταν συνεχείς με συγκεντρώσεις μέσα στο πάρκο, δενδροφυτεύσεις, συγκρότηση επιτροπής διάσωσης, εκστρατείες ενημέρωσης του κόσμου, ενημέρωση του Πρωθυπουργού, των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών της Β΄ Αθήνας κ.α.
Οι ελπίδες για τη διάσωση αυτής της μοναδικής όασης πρασίνου των 1.150 στρεμμάτων αναπτερώθηκαν την άνοιξη του 2009 όταν ο τότε Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωνε:
Τη διάθεση 1.400.000 δρχ για έργα περιβάλλοντος και αποκατάστασης των λειτουργιών του πάρκου.
Τη χορήγηση € 400.000 ετησίως για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Καλή τη πίστη οι Δήμαρχοι της περιοχής και ο ΑΣΔΑ ανέστειλαν , μετά τις εξαγγελίες του κ. Σουφλιά, τις κινητοποιήσεις, δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις αθετήθηκαν και οι εικόνες καταστροφής παραμένουν για να τις αντικρίζουν οι επισκέπτες του πάρκου.
Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας, εκτός των άλλων είναι και η για πρώτη φορά αδυναμία καταβολής μισθών στους 5 εργαζόμενους ακόμη και η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη συνεχιζόμενη αδράνεια της κεντρικής διοίκησης. Ενημέρωσαν την αρμόδια Υπουργό και τον Πρωθυπουργό για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο πάρκο και ζήτησαν «την ταχύτατη έναρξη κατασκευής των έργων αποκατάστασης και την χορήγηση των προβλεπόμενων πιστώσεων για τη λειτουργία του».
Οι Δήμαρχοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού επισημαίνουν σε επιστολή τους ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη καθυστέρηση» και ζητούν από την Κυβέρνηση «να στρατευτεί μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες για να γίνει το πάρκο όαση πρασίνου, οικολογίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».

Την ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου έχει ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", το Δ.Σ. του οποίου ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.