01/11/2016 Χαιρετισμός Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου στον αγιασμό του Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου

01/11/2016 Χαιρετισμός Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου στον αγιασμό του Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου

Μακαριότατε,
Σεβασμιώτατοι, Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρία Περιφερειάρχη,
Κύριοι συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι,
 
Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, το οποίο διαθέτει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό και μια φιλοσοφία επικεντρωμένη στη λειτουργικότητα των χώρων και την εξοικονόμηση ενέργειας, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενεί.  
 
Σήμερα, τελέσαμε τον Αγιασμό του υπό ανέγερση Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου Δομών Κοινωνικής Φροντίδας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα κοινωνικών υποδομών και όραμα της Δημοτικής Αρχής, που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα.
 
Συνδυάζει τον κοινωνικό του χαρακτήρα με τον σύγχρονο σχεδιασμό, προσανατολισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας, με χώρους λειτουργικούς και προσαρμοσμένους στις ανάγκες των ατόμων που θα εξυπηρετεί.
 
Το κτίριο το οποίο θα είναι πλήρως οργανωμένο, συνολικής επιφάνειας 6.500 τ.μ., θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σήμερα στην πόλη μας, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το Κέντρο ΑμεΑ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).
 
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα στεγάσει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων – Μ.Φ.Η. (Γηροκομείο), η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
 
Για τη δημιουργία αυτού το έργου εργαστήκαμε χρόνια.
 
Η διεκδίκησή μας αυτή, βρήκε ανταπόκριση από την κοινωνική ευαισθησία της Περιφέρειας Αττικής, τόσο κατά την περίοδο που ήταν Περιφερειάρχης Αττικής ο Γιάννης Σγουρός, (που έγινε η ένταξη και η δημοπράτηση του έργου) όσο και σήμερα, που συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς, με Περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου.
 
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά και να σημειώσω ότι  τελικά, τα έργα υποδομής κοινωνικού χαρακτήρα ενώνουν.
 
Οι όποιες αντιθέσεις ή διαχωριστικές γραμμές μπορεί να υπάρχουν, μπαίνουν στο περιθώριο, όταν πρόκειται για το κοινό καλό και για έργα προς όφελος των πολιτών.
Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις ώριμες και λεπτομερείς μελέτες των στελεχών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, το Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο, συνολικού προϋπολογισμού 9.950.000 ευρώ, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς.
 
Το έργο αυτό είναι η απόδειξη και το αποτέλεσμα της στενής και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.
 
Εμείς, ως Δήμος, Έχουμε δώσει προτεραιότητα στην Κοινωνική Πολιτική, με διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, αλλά και στην ανακούφιση των πολιτών, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας.
 
Το έργο της Κοινωνικής μας μέριμνας είναι ουσιαστικό και θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω μερικές από τις κοινωνικές δομές και προγράμματα που λειτουργούν στον Δήμο μας, όπως:
 
–   Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου.
–   Κοινωνικό Παντοπωλείο.  
–   Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Α.Σ.Δ.Α.
–   Επισιτιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου.
–   Επισιτιστικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
–    Καθημερινά μικρά γεύματα σε μαθητές των σχολείων της πόλης μας, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
 
  
Μέρος του κόστους των παραπάνω προγραμμάτων καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο όμως, καλύπτεται από πόρους του Δήμου.
–   Προληπτικές εξετάσεις μέσω των Δημοτικών μας Ιατρείων.
–   Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας Σχολικού Πληθυσμού Δήμου Ιλίου.
–   Φυσικοθεραπευτήριο για τις ανάγκες της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Αθλητισμού
–   Κοινωνικό Φαρμακείο.
–   Ιατρείο κοινωνικής αποστολής που δημιουργήσαμε με την οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
–   Ιατροκοινωνικό Κέντρο σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
–   Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών, σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
–   2 Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα (Ιλιαχτίδα Ι & ΙΙ).
–   Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας.
–   Προγράμματα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, καθώς και για παιδιά με αναπηρία.
–   Κέντρο Πρόληψης της Υγείας (ΚΕΠ) Υγείας.
–   Προγράμματα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».
–   Συμβουλευτικά προγράμματα.
–   Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου μας στηρίζουν τους μαθητές που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
–    Στηρίζουμε τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών.
–   Διαθέτουμε μια Ισχυρή Δημοτική Τράπεζα Αίματος
–   Διαδημοτικό Κέντρο  Πρόληψης από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών «ΦΑΕΘΩΝ».
–   Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ»
–   Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία.
–   Κοινωνική Κουζίνα η οποία παρέχει οικονομικό, ποιοτικό και πιστοποιημένο φαγητό.
–   Γραφείο Πληροφόρησης & Υποστήριξης Ανέργων
–   Οκτώ (8) ΚΑΠΗ.
–   Ένα (1) Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 
–   Δώδεκα (12) Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
 
Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουμε, μια ακόμη νέα δομή: το Κοινωνικό Οδοντιατρείο.
 
Επίσης, αύριο 2 Νοεμβρίου, εγκαινιάζουμε το Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού και την Βρεφική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας και σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και σε αυτήν την νέα πολύ σημαντική δομή για τις μητέρες.
 
Η προσπάθειά μας προς στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους είναι δυναμική.
– – – – – – – – – –

Πριν κλείσω  όμως, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ευχάριστη σύμπτωση.
 
Πίσω από αυτόν εδώ το χώρο, βρίσκεται μια πλατεία που έχει πάρει το όνομα της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας Δημοτικής Συμβούλου Νέων Λιοσίων, τότε, το 1964.
 
Της Αργυρώς Στεφανοπούλου, η οποία είχε μια σπουδαία δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και τα κοινωνικά ζητήματα.

 
Σήμερα, στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, αυτού του μεγάλου κοινωνικού έργου, βρίσκεται η θυγατέρα της αείμνηστης, η Αναστασία Στεφανοπούλου.
 
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως
τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας και συνδράμει στις προσπάθειές μας. Για το λόγο αυτό, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, θα ήθελα να του απονείμω το μετάλλιο της πόλης του Ιλίου.
 
Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, για τη στενή και άριστη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα ζητήματα προς όφελος των πολιτών και να τον καλέσω για να του απονείμω αναμνηστικό μετάλλιο της πόλης.
 
Τέλος, θα ήθελα, να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα της πόλης μας, καθώς και για τη θερμή ανταπόκρισή της στα αιτήματά μας. Την παρακαλώ να έρθει στο βήμα και να δεχθεί ένα αναμνηστικό μετάλλιο και να απευθύνει έναν χαιρετισμό.
 
Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

<!–