05/06/2009 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

05/06/2009 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ

 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5-06-2009

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος βρίσκει τους πολίτες του κόσμου σε έντονο προβληματισμό, καθώς αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις όσον αφορά τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα και ότι πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση τώρα, αφού δεν έχουμε ήδη δράσει από χθες όπως οφείλαμε.

 

Στη χώρα μας μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο να συνδυάζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη. Παράλληλα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για τη συνάντηση στην Κοπεγχάγη, ώστε να διεκδικήσει η Ελλάδα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές σχέσεις της με την περιοχή.

 

Σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και σήμερα, λίγους μήνες δηλαδή πριν από τη συνάντηση της Κοπεγχάγης, παρατηρείται μία διστακτικότητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τις νέες αναπτυσσόμενες βιομηχανικές χώρες, η οποία τροφοδοτείται από τον εκπεφρασμένο φόβο ότι οι πολιτικές δραστικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

 

Είναι, όμως, πλέον τεκμηριωμένο από μελέτες Διεθνών Οργανισμών, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η αδράνεια στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι εκείνη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τεράστια οικονομικά κόστη και σε ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Με άλλα λόγια η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει με μία πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη γιατί διαφορετικά θα ζήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντός μας.

 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ως εργαλεία για να ξεπεράσουμε και την παρούσα οικονομική κρίση και να τονώσουμε τις οικονομίες μας σε αυτή την εποχή της ύφεσης.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη. Με την αλλαγή μεθόδων παραγωγής, με τα νέα ποιοτικά προϊόντα μπορούμε να συνδέσουμε τη χώρα μας με το προϊόν αξίας, με την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις μεταφορές, δίνοντας της έτσι ένα παραγωγικό πλεονέκτημα.

 

Ο ήλιος, ο αέρας, το φυσικό μας περιβάλλον, οι σημαντικότεροι πόροι μας, πρέπει να συνδυαστούν με το ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει δηλαδή να γίνουν επενδύσεις στην τεχνογνωσία, στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, σε αυτή τη νέα εποχή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στο νέο πρότυπο ανάπτυξης.

 

Θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι δε χρειαζόμαστε πλέον άλλες μελέτες για να μας πείσουν να αναλάβουμε δράση ή για να μας δείξουν την ενδεδειγμένη κατεύθυνση. Χρειάζεται πολιτική βούληση για μια περιβαλλοντική και οικονομική συμφωνία ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.

<!–

–>