Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τόνισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σχεδόν 180 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να αποτελεί την ακροστοιχίδα του Χριστιανισμού, της πίστης, της διεκδίκησης και της συλλογικής μνήμης. «Το μεγαλείο της ανάγκασε την Τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει το 1971 τη λειτουργία της, με την πεποίθηση ότι έτσι θα καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον, ήδη, καθημαγμένο ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Αγνοώντας πως, αν και μη λειτουργούσα, είχε τη δύναμη να αναδειχθεί σε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού απέναντι στην Τουρκική μισαλλοδοξία» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στον οποίο ο Δήμαρχος Ιλίου απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Ομιλία με θέμα «Η ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: ζωή, θεολογία, μαρτυρία», ανέπτυξε ο Άρχοντας Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, μεταφέροντας με τα λόγια του το διαχρονικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου: «δε θα παραδώσουμε τα μάτια μας στον ύπνο και δε θα δώσουμε ανάπαυση στους κροτάφους μας, μέχρις ότου δούμε τις κλειστές πύλες αυτού του φυτωρίου να ανοίγουν και πάλι».
Ύμνους έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Οσίων Δαυίδ και Ιακώβου», υπό τον καθηγητή Δημήτριο Καρούζο ενώ παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος εν Αθήναις της Καθολικής Εκκλησίας κ. Σεβαστιανός, Μητροπολίτες, Επίσκοποι, Αρχιμανδρίτες, ιερείς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Λοβέρδος, Χαρά Καφαντάρη, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.