16/12/2013 Χαιρετισμός Δημάρχου NEETs

16/12/2013 Χαιρετισμός Δημάρχου NEETs

Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα με θέμα το «ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΟΝΤΩΝ: ΟΙ NEETs», που αφορά τους Νέους εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης ή Κατάρτισης, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ενημέρωσή μας για το τι συμβαίνει στα άτομα νεαρής ηλικίας, σε συνάρτηση με την παιδεία και την αγορά απασχόλησης, μετά και από την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο μας στις 20 Νοεμβρίου με θέμα την «Πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου».
Στο ξεκίνημα αυτής της ημερίδας, θα πρέπει να πούμε ότι ο όρος NEETs προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Not  Ιn Employment, Education, Training, και αναφέρεται στους Νέους που δεν έχουν απασχόληση, που δεν σπουδάζουν, ούτε εκπαιδεύονται.
Το φαινόμενο των NEETs, όπως εκείνο της σχολικής διαρροής είναι πολυσύνθετο και δεν ερμηνεύεται μονοσήμαντα.
Θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια και οι προοπτικές, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το φαινόμενο.
Σε ότι αφορά τον Δήμο Ιλίου, το ισχυρό δίκτυο κοινωνικών δομών που έχουμε αναπτύξει, τα προληπτικά, επιμορφωτικά και υποστηρικτικά μας προγράμματα, όπως:
  • Oι Σχολές Γονέων,
  • Tα Κοινωνικά Φροντιστήρια,
  • Tο Κέντρα Δια Βίου Μάθησης,
  • Oι ενημερωτικές ημερίδες
  • Tα πολιτιστικά, αθλητικά προγράμματα
  • Tο ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο
  • Tο κέντρο ΦΑΕΘΩΝ το οποίο παρεμβαίνει στα σχολεία για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλκοολ κ.λ.π.
  • Tη συνεργασία με το Χαμόγελο του παιδιού
αλλά και η ποιοτική επικοινωνία που έχουμε αφενός με τους πολίτες, αφετέρου με την εκπαιδευτική κοινότητα, έχουν εξασφαλίσει ένα πολύ καλό επίπεδο αλληλεπίδρασης με την κοινωνία του Ιλίου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα από τα στοιχεία του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου, αποφασίσαμε να παρέχουμε μικρογεύμα – δεκατιανό σε μαθητές πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, για τη στήριξη οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τη βασική ανάγκη σίτισης των παιδιών κατά την παραμονή τους στο σχολείο.
Αυτή την περίοδο υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης, όπως αυτό που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δίνοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ 120 συμπολίτες μας σε σεμινάρια με θέματα που αφορούν την παραγωγική διαδικασία όπως, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργεια υπαίθριων κηπευτικών, μελισσοκομία και ηλεκτρονικό εμπόριο.
Πρέπει να τονίσω ότι τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται με ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου, από εξειδικευμένους καθηγητές και περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση.
Στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους άνεργους, αλλά και όσους ενδιαφέρονται, ιδιαίτερα τους νέους, να απασχοληθούν με τη γη, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, είτε για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δραστηριότητα ως κύριο επάγγελμα.
Όμως, δεν φτάνει αυτό. 
Θα πρέπει να αφουγκραστούμε τον παλμό και τις ανησυχίες των νέων που μας λένε «φτάνει πια τα λόγια».
Δεν θα πρέπει να μείνουμε σε διαπιστώσεις.
Σύσσωμη η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες απασχόλησης και αλληλεγγύης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στο πρόβλημα.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που τιμήσατε με την παρουσία σας αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον κύριο Παντελή Νικολαΐδη, καθώς και την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) για την επιτυχία της σημερινής Ημερίδας.

 
 
Σας ευχαριστώ.

<!–