17/12/2013 Εκδήλωση στον Δήμο Ιλίου με θέμα: «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs»

17/12/2013 Εκδήλωση στον Δήμο Ιλίου με θέμα: «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs»

Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs» πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ιλίου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου, σε συνεργασία με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η έρευνα αφορά τους νέους εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs», μεταξύ άλλων, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεωρητική και εννοιολογική προσαρμογή της έννοιας των «NEETs» στα ελληνικά δεδομένα, καθώς και η πρώτη καταγραφή της έκτασης και έντασης του φαινομένου στη χώρα μας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ενώ εκ μέρους της ΓΣΕΕ και του προέδρου κ. Γιάννη Παναγόπουλο χαιρέτησαν ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Ζώης Πεπές.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων, καθώς και των κοινωνικών προεκτάσεών τους από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης & Επιστημονικού Υπεύθυνου Έργου «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs» κ. Νίκο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του, ενώ στο δεύτερο μέρος με θέμα «Οικονομική κρίση, κοινωνική ευπάθεια και οι “νέοι που δεν υπάρχουν πουθενά”» τη συζήτηση συντόνισε ο ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παΐζης και έκαναν εισηγήσεις η Βουλευτής της ΝΔ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολος Αλεξόπουλος και ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης.
 
 
Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θα πρέπει να πιάνουμε τον παλμό και να δίνουμε προσοχή στις ανησυχίες των νέων που μας λένε “φτάνει πια τα λόγια”. Δεν θα πρέπει να μείνουμε σε διαπιστώσεις. Σύσσωμη η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες απασχόλησης και αλληλεγγύης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στο πρόβλημα.»
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών
κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μαριδάκης, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Νικολέττα Βομπιράκη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Λιόσης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Διαχείρισης Πρασίνου
κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κα. Σοφία Παπαδοπούλου, καθώς και Πρόεδροι Ινστιτούτων και Φορέων.