22/02/2019 Σε κάθε σπίτι του Ιλίου το ιστορικό Λεύκωμα της Πόλης

22/02/2019 Σε κάθε σπίτι του Ιλίου το ιστορικό Λεύκωμα της Πόλης

Ιστορική παρακαταθήκη για το Ίλιον αποτελεί πλέον το Λεύκωμα της πόλης, οι σελίδες του οποίου ξεδιπλώθηκαν, ύστερα από 9 χρόνια επίπονης, επίμονης και μεθοδικής προσπάθειας, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση, παρουσία επισήμων και πλήθους πολιτών.
 
Η ιστορία του Ιλίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο απολογισμός παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων που βρέθηκαν στην περιοχή είναι πραγματικά εντυπωσιακός και εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε τη συνεργασία με τον μελετητή της τοπικής ιστορίας κ. Ανδρέα Μηλιώνη, με σκοπό την έκδοση ενός ιστορικού Λευκώματος. Από τότε έως σήμερα, ο κ. Μηλιώνης, μαζί με τα άλλα δυο μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας κα. Ήρα Μανάρα και κα. Άννα Ράπτη, εργάστηκαν αφιλοκερδώς και συστηματικά συλλέγοντας μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφικά και άλλα σπάνια ντοκουμέντα, από δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και από συνομιλίες με περισσότερες από 200 οικογένειες.
 
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στο συγγραφέα για το άρτιο και τεκμηριωμένο έργο, καθώς και τις συνεργάτιδές του για την στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους μέχρι και την τελική εκτύπωση του Λευκώματος. «Το πόνημα με τίτλο: «Ίλιον, τόπος ιστορικής μνήμης και δημιουργίας» αποτελεί μια σπουδαία ιστορική κληρονομιά για όλους τους πολίτες του Ιλίου και τις επόμενες γενιές. Με οδηγό τα 10 σημεία-σταθμούς που περιγράφονται, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό για την ανάδειξη της πόλης μας. Το Ίλιον έχει τη δική του ιστορία και εμείς έχουμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας», υπογράμμισε.
 
Σημειώνεται ότι, το Ιστορικό Λεύκωμα, που έχει ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.ilion.gra και συγκεκριμένα στον παρακάτω σύνδεσμο  http://www.ilion.gr/web/guest/istorikolefkomaa,  θα διανεμηθεί στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες, στους Συλλόγους και σε όλους τους φορείς της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί σε κάθε σπίτι του Δήμου Ιλίου.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γεώργιος Καρράς, υποψήφιοι βουλευτές, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά. Συμμετείχαν επίσης τα παιδιά από τη χορωδία της Ιεράς Αδελφότητας Αγίας Τριάδας Ιλίου, τα οποία ερμήνευσαν, μεταξύ άλλων, τραγούδι το οποίο γράφτηκε και μελοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.