23/04/2013 Παρέμβαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., με θέμα: «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

23/04/2013 Παρέμβαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., με θέμα: «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος Ιλίου, απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανασίου, τόνισε στην ομιλία του ότι βασική προϋπόθεση της αξιοπιστίας των θεσμών είναι η διαφάνεια μέσω της δημοσιοποίησης των αποφάσεών στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του προγράμματος αυτού, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί.
Στο θέμα της Δίκαιης μεταχείρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δήμου Ιλίου, λέγοντας ότι ο Δήμος καλείτε σήμερα να πληρώσει αναδρομικά μεγάλα χρηματικά ποσά στους σχολικούς φύλακες από επιδικαζόμενες αποφάσεις, για χρονική περίοδο μάλιστα που ο Δήμος δεν ήταν εργοδότης των σχολικών φυλάκων.
Σχετικά με το Φ.Π.Α. των Δημοτικών Επιχειρήσεων επεσήμανε ότι ο πρόσφατος νόμος, μέσω του οποίου «χαρίστηκε» ο Φ.Α.Π. σε όσες Επιχειρήσεις δεν τον είχαν καταβάλει , αδικεί τους συνεπείς Δήμους.
Ο Δήμος Ιλίου, πάντα συνεπής προς τις υποχρεώσεις του έχει ήδη καταβάλει το ποσό του 1.800.000 € για Φ.Π.Α. και με τον αναφερόμενο νόμο δεν είναι δυνατόν να του επιστραφεί το ποσό αυτό, αναρωτήθηκε δε λέγοντας « αξίζει τον κόπο να προσέχει κανείς τόσο πολύ; Μήπως θα πρέπει να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του και στην συνέχεια θα έρθει κάποιος και θα το διευθετήσει το θέμα;».
Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ζενέτος αναφέρθηκε στο θέμα της μη έγκρισης πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που αφορούν την έκδοση ενημερωτικών εντύπων των Δήμων , συνδέοντας το θέμα της έκδοσης των εντύπων αυτών με το ζήτημα της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου την ρύθμιση του θέματος.
Ζήτησε ακόμη να δοθεί στην Τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα του παγώματος των οφειλών των Δημοτών για αποζημιώσεις από κοινόχρηστους χώρους , κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα εάν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στην χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να πληρώσουν.
Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην Ίδρυση Γηροκομείου στο Ίλιον και στην αδυναμία του Δήμου να έκδοση Πολεοδομική Άδεια λόγω του υπάρχοντος Νόμου, ο οποίος δεν επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ανέγερση τέτοιων κτηρίων, αν και υπάρχουν οι σχετικές μελέτες . 
Ο Δήμος προσπαθεί, επί δύο μήνες τώρα, με παρεμβάσεις του στα Αρμόδια Υπουργεία να δοθεί λύσει το θέμα χωρίς να έχει πάρει καμία απάντηση μέχρι τώρα, κινδυνεύοντας έτσι να μην ενταχθεί το σημαντικό αυτό έργο για το Ίλιον στο ΕΣΠΑ και να χαθεί η χρηματοδότηση του.
 

<!–

–>