24/07/2013 Δήλωση Δημάρχου Ιλίου σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων Τεχνικής Εκπαίδευσης

24/07/2013 Δήλωση Δημάρχου Ιλίου σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων Τεχνικής Εκπαίδευσης

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων Τεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές:
«Πρόκειται για μια ακόμη αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά αποδομεί την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή αποκατάσταση, προσθέτοντας ακόμη περισσότερους στον ήδη μακρύ κατάλογο των ανέργων, προκαλώντας παράλληλα, σοβαρές συνέπειες στους μαθητές που ήδη φοιτούν ή προγραμμάτιζαν να φοιτήσουν στην τεχνική εκπαίδευση, επιπρόσθετα, με πολλούς ενήλικες που χάνουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν ένα επαγγελματικό εφόδιο, απαραίτητο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Για άλλη μια φορά, με έλλειψη σχεδιασμού και απουσία στρατηγικών με κοινωνική διάσταση, χωρίς πρότερη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εντελώς απροσδόκητα, η Κυβέρνηση προχωρά σε αποφάσεις με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς το στόχο της και ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Η κατάργηση ειδικοτήτων Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που χρόνια τώρα λειτουργούν με επιτυχία, παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση στους αποφοιτήσαντες, κάτι που θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί, θα ωθήσει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που αφενός καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αφετέρου προμηνύει μια εκπαίδευση για λίγους, μιας και οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικογένειας έχουν συρρικνωθεί, μαζί με το εισόδημά της.
Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, να σταματήσουν οι άκριτες απολύσεις, διαθεσιμότητες και καταργήσεις θέσεων, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και επιτέλους, να υπάρξει ένα ψήγμα ελπίδας για ανάκαμψη αυτής της πολύπαθης χώρας και των πολιτών της.»