24/09/2017 Συνέντευξη του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα taendimo.gr

24/09/2017 Συνέντευξη του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα taendimo.gr

Νίκος Ζενέτος Δήμαρχος Ιλίου: Στο Ίλιον δεν γίνονται μόνο εκδηλώσεις γίνονται και έργα! 

Συνέντευξη του  Δημάρχου  Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, που παραχώρησε στην ηλεκτρονική  εφημερίδα taendimo.gr.

Ο Δήμαρχος Ιλίου μίλησε για τις εκδηλώσεις και τα έργα που έγιναν, και για αυτά που πρόκειται να δρομολογηθούν για τον δήμο στο ερχόμενο διάστημα.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη:

Ερωτ.: Πρόσφατα προχωρήσατε στην αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ιλίου. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Δήμαρχος: Ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος έχει επιτελέσει ένα πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, που μαστίζει την πατρίδα μας. Με τα έργα του, πέρασε σε όλους το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν αδιαφορεί και δεν πρέπει να αδιαφορεί απέναντι σε όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους. Πραγματοποιεί έργα ουσίας, φροντίζοντας τους αδύναμους, μέσα από τα οποία εκφράζεται η αγάπη προς κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος και φύλου.

Αυτό όμως, το οποίο οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην ομόφωνη απόφασή του για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου μας, είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος έζησε στο Ίλιον. Πέρασε τα πιο δημιουργικά χρόνια της νιότης του στις γειτονιές της πόλης μας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, όπου φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την υπαγωγή του Ιερού Ναού στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, 30 χρόνια από την θεμελίωσή του και 20 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνιά του.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, μετά τον Εσπερινό, να τιμήσουμε τον Μακαριώτατο, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του, αλλά και να εκφράσουμε την ιδιαίτερη χαρά μας που η πόλη του Ιλίου τον φιλοξένησε στα χρόνια της νεότητάς του.

Ερωτ.: Υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα στον Δήμο σας για τους πολίτες και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα παιδιά. Δίνετε δεκατιανό, διαθέσατε σχολικά είδη, λειτουργείτε Κοινωνικό Φροντιστήριο. Είδαμε και την ιδιαίτερη μέριμνα του Δήμου στις σχολικές μονάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Πως τα καταφέρνετε;

Δήμαρχος: Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού του Δήμου μας και κυρίως την αξιοπρέπειά τους, σε μια προσπάθεια να σταθούμε πραγματικοί και ουσιαστικοί συμπαραστάτες τους.

Παρέχουμε μικρογεύματα σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, σε ατομική συσκευασία, χωρίς κανένα διακριτικό σήμα και οι γονείς τα προμηθεύονται από τον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο στιγματισμός των  μαθητών στο σχολείο.

Επίσης, διαθέσαμε τσάντες και σχολικά είδη σε όσες οικογένειες είναι πιστοποιημένοι δικαιούχοι των Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας και λειτουργούμε Κοινωνικό Φροντιστήριο, παρέχοντας μαθήματα διδακτικής ενίσχυσης σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να ανακουφίσουμε τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η δουλειά που γίνεται στα Κοινωνικά μας Φροντιστήρια είναι πολύ σημαντική, αφού κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι επιδόσεις των μαθητών βελτιώνονται σημαντικά, γεγονός που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να προοδεύουν. Μάλιστα, φέτος, σημειώθηκαν αρκετές επιτυχίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Θα ήθελα να τονίσω όμως, ότι η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική, καθότι επιπρόσθετα με τις παροχές που καλύπτονται από ιδίους πόρους του Δήμου μας, σημαντική είναι και η συμβολή των απλών ανθρώπων, των συλλόγων, των επαγγελματιών και των φορέων, με δωρεές στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, των εθελοντών καθηγητών, με τους οποίους λειτουργούμε το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο, καθώς και των εθελοντών ιατρών στα Δημοτικά μας Ιατρεία.

Τι να πεις σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γνωρίζοντας ότι ένα «ευχαριστώ» δεν είναι αρκετό για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου, αλλά και όλων όσοι εισπράττουν την ανιδιοτελή προσφορά τους. Κάθε τι που προσφέρουμε, όσο μικρό και αν είναι, αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τους αποδέκτες, όπου διασφαλίζουμε να δοθεί σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Αν και δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης στον Δήμο μας, εμείς φροντίζουμε τα μέγιστα για αυτούς, έτσι ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.

Θα ήθελα όμως, να συμπληρώσω ότι η ευαισθησία μας για τα παιδιά δεν σταματά σε όσα αναφέρατε. Οι ενέργειές μας αφορούν το σύνολο του φάσματος της καθημερινότητάς τους, όπως, για παράδειγμα, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς.

Έχουμε πιστοποιήσει και τις 22 Παιδικές Χαρές που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή στον  Δήμο μας και στους Παιδικούς μας Σταθμούς η διατροφή των παιδιών περιλαμβάνει, κυρίως, βιολογικά προϊόντα. Διαθέτουμε μόνιμο παιδίατρο και συνεργασία με παιδοψυχίατρο, ενώ πραγματοποιούμε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν μαθησιακές δυσκολίες.

Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα και συνεργασία, λειτουργούμε δομές όπως, τα δύο Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα, «Ιλιαχτίδα Ι» και «Ιλιαχτίδα ΙΙ», τα οποία αποτελούν πρότυπα κέντρα πρόληψης, αξιολόγησης και αποκατάστασης, παρέχοντας υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου, μάθησης ή σχολικής ένταξης.

Επιπρόσθετα, για τους μαθητές των Σχολείων του Δήμου μας, υλοποιούμε Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Σχολικού Πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει σωματομέτρηση, οδοντιατρικό έλεγχο, συμβουλευτική στοματικής υγιεινής, κλινικό έλεγχο σκολίωση, κύφωση και λόρδωση, καθώς επίσης ημερίδες και ομιλίες για θέματα που αφορούν τον Σχολικό Εκφοβισμό, τη Σχολική Βία, τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά άλλα.

Πραγματοποιούμε όλο το χρόνο παρεμβάσεις στα Σχολεία για την εύρυθμη λειτουργία τους, από όλες τις υπηρεσίες μας, όπως την Τεχνική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μεριμνήσαμε έτσι ώστε οι σχολικές μας μονάδες να υποδεχθούν τα παιδιά καθαρές και πανέτοιμες.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Κάθε χρόνο, προχωρούμε στην άμεση κατανομή των επιχορηγήσεων, μέσω των Σχολικών μας Επιτροπών,  με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε όλα τα σχολεία να έχουν οικονομική επάρκεια. Ενισχύουμε οικονομικά τις Σχολικές Επιτροπές, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των Σχολείων και φροντίζουμε για την επάνδρωσή τους με προσωπικό καθαριότητας. Εφοδιάζουμε έγκαιρα τις Σχολικές Μονάδες με πετρέλαιο και με την άμεση πληρωμή των λογαριασμών φυσικού αερίου, από καθένα σχολείο δεν λείπει η θέρμανση.

Ερωτ.: Διαθέτετε Δημοτική Τράπεζα Αίματος και διοργανώνετε πολλές εθελοντικές αιμοδοσίες. Στις 19.09.2017, υποδεχθήκατε τη «Φλόγα της αγάπης» και συμμετείχατε στην 15η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών
 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Ποιος είναι ο στόχος της και για ποιο λόγο λάβατε μέρος;

Δήμαρχος: 
Η συμμετοχή μας στην Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη διάδοση της ιδέας της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Από το 1987 που πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας αιμοδοσία, η συμμετοχή του κόσμου μας οδήγησε στη διοργάνωση διήμερων, πλέον, εθελοντικών αιμοδοσιών και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε μια ισχυρή Τράπεζα Αίματος, μέσω της οποίας δίνουμε κυριολεκτικά ανάσα ζωής στους συνανθρώπους μας, τη στιγμή ακριβώς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι προσφέροντας λίγο από τον χρόνο μας, δίνοντας λίγο από το αίμα μας, σώζουμε τη ζωή άγνωστων συνανθρώπων μας. Με αυτήν την πράξη, γινόμαστε οι αφανείς καθημερινοί ήρωες της ζωής, που καταφέρνουμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της αγάπης και της ανθρωπιάς. Αυτή η Φλόγα, μέσω της Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, ταξιδεύει συμβολικά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να διαδοθεί το Εθελοντικό Κίνημα.

Ερωτ.: Φαίνεται ότι ο Δήμος Ιλίου παράγει ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο. Εκτός, όμως, από κοινωνικό πρόσωπο, έχει καταφέρει να αφήσει τη δική του σφραγίδα και στον πολιτισμό, αφού υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά να λαμβάνουν χώρα και μάλιστα, με δωρεάν είσοδο! Πως γίνεται αυτό;

Πρόσφατα, για παράδειγμα, πραγματοποιήσατε το «6ο jazz στο Πάρκο». Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, το οποίο έχει το δικό του κοινό και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο στο θέατρο του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Δημιουργήσατε έναν νέο θεσμό τη «Μουσική Ιλιάδα», ένα μουσικό διαγωνισμό για νέους καλλιτέχνες, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη.

Δήμαρχος: Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε έχουν ελεύθερη είσοδο, διότι πιστεύουμε ότι η ψυχαγωγία είναι κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είναι καθήκον μας να δίνουμε διεξόδους στους πολίτες, όμως μέσα από αυτές, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργούμε πόλους έλξης για την πόλη μας. Τέτοια παραδείγματα είναι το Jazz στο Πάρκο, η «Μουσική Ιλιάδα», η Λευκή Νύχτα και τόσοι άλλοι θεσμοί, που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου στο Ίλιον.

Ερωτ.: Αναφερθήκατε στη Λευκή Νύχτα. Το 2013 ήσασταν ο πρώτος Δήμος που την πραγματοποίησε, φέρνοντας τον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό στην Ελλάδα. Από τότε και άλλοι Δήμοι ακολουθούν το παράδειγμά σας, πραγματοποιώντας Λευκές Νύχτες στην πόλη τους. Παρατηρούνται, βέβαια, κάποιες αντιδράσεις, ωστόσο, εσείς πραγματοποιήσατε τη Λευκή Νύχτα για 5
η συνεχόμενη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, μουσική, συναυλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και δρώμενα, μαζί με την κοσμοσυρροή, έκαναν το Ίλιον να θυμίζει νησί τον δεκαπενταύγουστο.

Δήμαρχος: 
Η Λευκή Νύχτα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης μας, το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Υπήρξε μάλιστα, μια προσπάθεια ακύρωσής της από τον κρατικό μηχανισμό, με παράλληλη συνδρομή από εξωθεσμικές ομάδες, ωστόσο η επιτυχία που είχε απέδειξε τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν η πόλη είναι ενωμένη, σαν μια γροθιά και όταν όλοι ενεργούν προς έναν κοινό σκοπό.

Το σύνολο του εμπορικού κόσμου έχει αγκαλιάσει τον θεσμό αυτό και κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας των επαγγελματιών να συμβάλλουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα, μέσα και έξω από τα καταστήματά τους.  Θέλω να συγχαρώ τόσο εκείνους, όσο και τους εργαζόμενους, που έδωσαν και αυτό το καλοκαίρι τον καλύτερό τους εαυτό αναδεικνύοντας τον φιλόξενο χαρακτήρα του Ιλίου.

Η Λευκή Νύχτα, αποτελεί πλέον έναν ισχυρό πόλο έλξης για την πόλη μας και είναι μια μεγάλη γιορτή, την οποία αναμένουν όλοι κάθε χρόνο και προετοιμάζονται από νωρίς για την πραγματοποίησή της.

Ερωτ.: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είχατε την άδεια της Περιφέρειας για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κάποιοι συνδέουν τη Λευκή Νύχτα με την απελευθέρωση του ωραρίου, τη μαύρη εργασία και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Τι απαντάτε;

Δήμαρχος: 
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς είμαστε υπεύθυνοι ως προς το κομμάτι της πολιτιστικής διοργάνωσης και όχι της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων. Δημιουργήσαμε έναν πόλο έλξης για το Ίλιον και συνεπείς σε αυτόν το θεσμό, τον πραγματοποιούμε κάθε χρόνο. Δίνουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη μας κάτοικοι άλλων περιοχών και οι επαγγελματίες κάνουν τη δική τους επιλογή.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η σύνδεση της Λευκής Νύχτας με την Κυριακάτικη αργία ή την απελευθέρωση του ωραρίου, πιστεύω ότι αποτελεί μονάχα ένα πρόσχημα για εκείνους που δημιουργούν το θέμα. Η Λευκή Νύχτα για εμάς είναι μια γιορτή και κακώς επιμένουν κάποιοι να τη συνδέουν με τέτοια ζητήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων στο Ίλιον είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και κάποιους εργαζόμενους. Όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να παραμείνουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, δούλεψαν σωστά, απόδειξη ότι καμία εργασιακή παράβαση δεν βρέθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν λύσεις για τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και όταν υπάρχει συζήτηση, διαβούλευση και θετική προαίρεση, όταν είμαστε ενωμένοι προς όφελος της πόλης μας, τότε σίγουρα μπορούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή για όλους.

Ερωτ.: Η επόμενη μέρα της Λευκής Νύχτας βρίσκει το Ίλιον απροσδόκητα καθαρό, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας. Πως το καταφέρατε αυτό και πως αντιμετωπίσατε το πρόβλημα με τα απορρίμματα στο Ίλιον; Ακούστηκε ότι ήσασταν από τους Δήμους που δεν άφησαν, τότε, να πνίξουν τα σκουπίδια την πόλη.


Δήμαρχος: 
Πράγματι, την επόμενη ημέρα από τη εκδήλωση της Λευκής Νύχτας, το Ίλιον ήταν καθαρό και νοικοκυρεμένο, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη, η οποία έχει μεριμνήσει για την καθαριότητα που αξίζουν οι πολίτες, μετά από μια μεγάλη διοργάνωση. Το καταφέραμε, χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων του προσωπικού ασφαλείας της υπηρεσίας μας, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, προκειμένου η πόλη να επανέλθει στην κανονική της κατάσταση και ρυθμούς. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά, επειδή εργάζονται με ζήλο και αγάπη για το Ίλιον, παρά τα προβλήματα που ο κλάδος τους αντιμετωπίζει.

Αναφορικά με τα απορρίμματα, πράξαμε το αυτονόητο, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες. Πραγματοποιήσαμε ψεκασμούς με εγκεκριμένο από το Ε.Ο.Φ. προϊόν Ε.Ε., προχωρήσαμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων γύρω από σχολεία, παιδικές χαρές και σημεία όπου συναθροίζονται ευπαθείς ομάδες και τα συγκεντρώσαμε σε ειδικό χώρο, έως τη λήξη των κινητοποιήσεων. Αναγνωρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο και σημαντικό τομέα, από την άλλη είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Ερωτ.: Στον Δήμο Ιλίου δεν γίνονται μόνο εκδηλώσεις. Γίνονται και έργα. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, επισκεφτήκατε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα τα αντιπλημμυρικά έργα. Πείτε μας πόσο έχουν προχωρήσει και αν είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό των εργασιών;

Δήμαρχος: 
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Τζόκα, εκτός από τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, επισκεφτήκαμε, επίσης, το Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο (Γηροκομείο), το κτίριο στο πάρκο Φοινίκων, όπου θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει τον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό και τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός «NΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ».

Χάρη στις ώριμες μελέτες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, υλοποιούνται έργα στον Δήμο μας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, τα οποία αυτή τη στιγμή είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε σε δημοπράτηση. Οι εργασίες προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό και όταν ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά με τον νέο Παιδικό Σταθμό θα μας δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες και με το Γηροκομείο να φροντίσουμε καλύτερα τους ηλικιωμένους. Όταν, τέλος, θα ολοκληρωθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα θα θωρακιστεί η πόλη από τα πλημμυρικά φαινόμενα και θα προστατευτούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας από τις καταστροφικές συνέπειές τους.

Δήμαρχε ευχαριστώ πολύ

<!–