25/09/2013 Συνεχίζεται για 5η χρονιά το πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης Διαταραχών Μνήμης στον Δήμο Ιλίου

25/09/2013 Συνεχίζεται για 5η χρονιά το πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης Διαταραχών Μνήμης στον Δήμο Ιλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για τη νόσο Alzheimer στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιλίου, σε συνέχεια του προγράμματος Πρωτοβάθμιας Ανίχνευσης Διαταραχών Μνήμης σε άτομα της Γ΄ και Δ΄ ηλικίας, που υλοποιεί ο Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία από το 2009. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά την ενημέρωση του κοινού, τον προληπτικό έλεγχο και την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας και συμβουλευτικής.
Η νόσος Alzheimer είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη σημερινή εποχή, τόσο για τα 26.000.000 ανθρώπων που νοσούν παγκοσμίως, όσο και για εκείνους που τους φροντίζουν.  Στόχος της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Ιλίου για τις διαταραχές μνήμης στη Γ΄ και Δ΄ ηλικία είναι η ευαισθητοποίηση, η άρση του στίγματος και η διευκόλυνση προσβασιμότητας σε εξειδικευμένες δομές, παρέχοντας παράλληλα, ιατρική βοήθεια σε ανασφάλιστους, συμβουλευτική ιατρική φροντίδα σε ασφαλισμένους ταμείων, διασύνδεση με την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Νοητικής Ενδυνάμωσης στο πλαίσιο μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Νοσοκομείο Αθηνών (Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αντώνης Πολίτης) και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ψυχογηριατρική Υπηρεσία Πειραιά, Δρ. Νίκος Δέγλερης). Την υψηλή εποπτεία του προγράμματος έχει ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Λυκέτσος (Johns Hopkins Medical School Baltimore USA), ενώ από τον Δήμο Ιλίου συμμετέχει ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Ανδρέας Σόλιας.