«Μικρό μου Καστελλόριζο» 16/12/2023 ώρα 20:00

«Μικρό μου Καστελλόριζο»

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο νησάκι μας και περιγράφει τη ζωή από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, την συμβολή του στον αγώνα του 1821, τις επαναστάσεις που ακολούθησαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού (και ιδιαίτερα σε μία από αυτές, όπου υπήρξε ανάμειξη και ομάδας Κρητών υποστηρικτών), την ιταλοκρατία, μέχρι την ενσωμάτωσή του με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στη Μητέρα Ελλάδα και στη ζωή που κατάφεραν να του δώσουν οι κάτοικοί του μετά από πολλές καταστροφές, με μόχθο, πείσμα και αγάπη διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και τους χορούς τους μέχρι σήμερα και συνεχίζοντας διά παντός.

  • Η παρουσίαση θα γίνει με δρώμενα (ιστορικά τεκμηριωμένα), δημώδη αφηγηματικά ποιήματα ιστορικών επεισοδίων – θεατρικά αποδιδόμενα-, τραγούδια και χορούς.
  • Τα κείμενα και τη θεατροποίηση έχει κάνει η Καλλιόπη Βαρουδάκη, βασιζόμενη σε μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία έγκυρων επιστημόνων.
  • Την παράσταση θα παρουσιάσουν μέλη του Φορέα μας (Τμήμα Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού), συνεργαζόμενα με την Πολιτιστική Μουσικοχορευτική Ομάδα Καστελλορίζου, το Κέντρο Χορού και Πολιτισμού «Πολυμήλη» και την Ένωση Κρητών Ιλίου.

Τα καστελλοριζιακά τραγούδια αποδίδονται από την Πρόεδρο της Π.Μ.Ο. Καστελλορίζου κ. Ευαγγελία Ξενοπούλου, που έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με έπαινο, για την προσφορά της στη διάδοση της παράδοσης, των εθίμων και τραγουδιών του Καστελόριζου και της Δωδεκανήσου γενικότερα.

Date

16 Δεκ 2023
Expired!

Time

20:00

Labels

Εκδηλώσεις
Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”

Location

Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”
Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον

Organizer

Δήμος Ιλίου - Δ/νση Πολιτισμού
Phone
213 2030251a
Email
politistiko@ilion.gra