Primaria Municipiului Tulcea

Αδελφοποίηση με τον Δήμο Corigliano D’Otranto

Ρουμανία

Περιοχή: Δοβρουτσά (Dobrogea)

Πληθυσμός: 97.904

Ιστοσελίδα: https://www.primariatulcea.ro/a

image

Αδελφοποίηση με τον Δήμο της Ρουμανίας Tulcea

Η παρουσία Ελλήνων στα εδάφη της σημερινής Ρουμανίας χρονολογείται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας. Οι Μιλήσιοι ίδρυσαν τον 7ο π.Χ. αιώνα τις πρώτες αποικίες, την Ίστρια, στις εκβολές του ποταμού Ίστρου (σημερινού Δούναβη) και την Τόμις, τη σημερινή Κωνστάντζα. Σημαντικές αποικίες αποτέλεσαν επίσης η Κάλλατις (σημερινή Μανγκάλια), η Αιγισσός (σημερινή Τούλτσεα) και η Αξιούπολις (σημερινή Τσερναβόντα), οι οποίες μαζί με τις προαναφερόμενες είχαν ιδρύσει το «Κοινόν των Ελλήνων» με έδρα την Τόμις. Πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των αποικιών που ίδρυσαν οι Έλληνες στα εδάφη της Ρουμανίας στις ενενήντα.

Η ανάπτυξη του εμπορίου στα χρόνια του Βυζαντίου και η επί Οθωμανικής κυριαρχίας τοποθέτηση Ελλήνων από το Φανάρι ως ηγεμόνων στη Μολδοβλαχία αύξησε αριθμητικά το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η ελληνική επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, η οποία πέραν από το ημιαυτόνομο καθεστώς που απολάμβανε, ήταν και εμποτισμένη από τη βυζαντινή παράδοση και στραμμένη προς τον Ελληνισμό με ομόδοξους ηγεμόνες. Κατά το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, οι Έλληνες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης στη Ρουμανία και διακρίνονται επίσης στις τέχνες και τα γράμματα. Στις παραδουνάβιες κυρίως πόλεις, Βράιλα, Γαλάτσι, Τούλτσεα, Σουλινά όπως και στην Κωστάντζα οι Έλληνες διατηρούν τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά γραφεία και εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.ά. Στην περιφέρεια της Δοβρουτσάς, μάλιστα, όπου και η πόλη της Τούλτσεα, υπήρχαν το 1880 περί τους 3.200 Έλληνες έμποροι. Ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες δημιουργούνται παντού και αναπτύσσουν δραστηριότητα στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τη λατρεία, ιδρύοντας σχολεία, εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας αρχίζουν να παρακμάζουν. Η άνοδος της εγχώριας αστικής τάξης και η εγκαθίδρυση του καθεστώτος της λαϊκής δημοκρατίας στη Ρουμανία το 1947 οδηγεί σε αφαίρεση περιουσιών, εθνικοποιήσεις, δημεύσεις και αναγκαστικές δωρεές. Από τους 100.000 Έλληνες το 1945, σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 14.000, σύμφωνα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Η Ελλάδα και η Ρουμανία διατηρούν στενές πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των περιφερειακών οργανισμών, όπου συμμετέχουν. Το επίπεδο των διμερών σχέσεων κρίνεται εξαιρετικό, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και να αποτελεί την 5η χώρα από την Ε.Ε. και την 1η από την Ε.Ε-15 που κύρωσαν στις 2/11/2005 στη Βουλή τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ από την 1/1/2007. Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Περισσότερες από τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, ενώ το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 3 δις ευρώ, φέρνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση των ξένων  επενδυτών στη χώρα, πίσω από την Ολλανδία και την Αυστρία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία. Πολλοί είναι οι Έλληνες φοιτητές που επιλέγουν τη Ρουμανία για τις σπουδές τους και ακόμα περισσότεροι οι Ρουμάνοι που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, εξάλλου, αποτελεί τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό του εξωτερικού για τους Ρουμάνους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, το 2007 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Ρουμάνοι τουρίστες, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007.

Η Tulcea και το Δέλτα του Δούναβη

Η Τούλτσεα ανήκει στην ομώνυμη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Δοβρουτσάς (Dobrogea) στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας. Έχει έκταση 37 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 97.904 (2006) κατοίκους, εκ των οποίων το 90% είναι Ρουμάνοι και το υπόλοιπο 10% κατανέμεται μεταξύ εθνικών μειονοτήτων (Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι, Ούγγροι, Γερμανοί, Έλληνες, Ιταλοί κ.ά.).

Η πόλη της Τούλτσεα είναι περισσότερο γνωστή ως το σημείο όπου ο ποταμός Δούναβης, μετά από ρου 2.860 χλμ., διακλαδώνεται σχηματίζοντας το περίφημο Δέλτα προτού χυθεί  στη Μαύρη Θάλασσα. Στο Δέλτα του Δούναβη αναπτύσσονται 5.000 είδη φυτών, βρίσκουν καταφύγιο 300 είδη πουλιών και θηλαστικών καθώς και 70 είδη ψαριών. Ο μεγάλος πλούτος της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής εξηγείται όχι μόνο από τη φυσική ομορφιά και τον πλούτο του τοπίου αλλά και από τη γεωγραφία, η οποία την καθιστά ενδιάμεσο σταθμό σε κύματα μεταναστεύσεων πολλών ειδών του ζωικού βασιλείου από τα ψυχρά στα θερμότερα κλίματα. Η περιοχή του Δέλτα προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ ή Συνθήκη για τους Υγρότοπους (σ.σ. η Συνθήκη καλύπτει και δέκα ελληνικούς υγρότοπους), η οποία υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγρότοπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και μέτρων διακρατικής συνεργασίας.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Τούλτσεα επικεντρώνεται στη βιομηχανία μετάλλου, τις κατασκευές, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων (ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά) και την αλιεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη το Ιστορικό και Αρχαιολογικό  Μουσείο, Το Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Εθνογραφίας και Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Από θρησκευτικής άποψης ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τα μοναστήρια «Cocos», «Celic Dere» και «Saon», καθώς και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού του 4ου π.Χ. αιώνα όπου τάφηκαν μερικοί από τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες.

Στην Τούλτσεα βρίσκονται 22 χώροι λατρείας για τις ανάγκες των 14 διαφορετικών εθνικών ομάδων που συμβιώνουν αρμονικά στην πόλη.

Η Ελληνική κοινότητα Τούλτσεα

Από τις πηγές προκύπτει πως όλες οι αποικίες των Ελλήνων στις ακτές του Εύξεινου Πόντου διατηρούσαν σχέσεις με την αρχαία Αιγισσό, τη σημερινή Τούλτσεα. Το 1864 ο γεωλόγος K. F. Peters έγραφε ότι η πόλη Τούλτσεα «έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι, και πλουσιότεροι, είναι Έλληνες». Σαν αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν ως και σήμερα η ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού, η «Sala Elena», η οποία υπήρξε τόπος καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δράσης πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μεγάλος αριθμός σπιτιών, καθώς και μνημάτων των Ελλήνων κατοίκων. Η ελληνική εκκλησία κτίστηκε το 1854 στη θέση ενός ξύλινου παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου, αναγερμένου μετά το 1830 από Έλληνες πρόσφυγες, κυρίως εμπόρους και ναυτικούς, απογόνους Ελλήνων.

Στην προμετωπίδα της ελληνικής εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή: «Ω ΑΓΑΠΗΤΑ ΤΑ ΣΚΗΝΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ». Επίσης στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει τάφος φραγμένος με μεταλλικό κιγκλίδωμα κάτω από το σταυρό του οποίου βρίσκεται μια μαρμάρινη πλάκα με την ακόλουθη επιγραφή: «ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΗΝ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1826 ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΟΙΝΟΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ ΕΝ ΤΟΥΛΤΣΕΑ ΤΗΝ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1870». Η ύπαρξη και ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας Τούλτσεα ήταν αδιάλειπτη ως τις παρυφές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου φιλοξενώντας κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια και χοροεσπερίδες στις οποίες έπαιρναν μέρος Έλληνες, Ρουμάνοι, αλλά και πολίτες άλλων εθνικοτήτων.

Η ελληνική κοινότητα της Τούλτσεα αριθμεί σήμερα περίπου 600 άτομα, οργανώνει μαθήματα ελληνικών, διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις για νέους και ενήλικες. Παράλληλα, διατηρεί στενές σχέσεις με τις υπόλοιπες εθνικές κοινότητες και κάθε Αύγουστο διοργανώνουν από κοινού ένα πολυεθνικό φεστιβάλ με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και όχι μόνο. Από το 1997 πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τούλτσεας είναι η κυρία Αικατερίνη (Καίτη) Γκεόργκε-Σταθοπούλου.

Η τελετή αδελφοποίησης

Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 178/27-3-2007 Α.Δ.Σ. του Δήμου Ιλίου και 10/29-3-2007 Απόφασης Κοινοτικού Συμβουλίου του Corigliano d’ Otranto και των υπ’ αριθμ. 20/10-1-2008 Α.Δ.Σ. του Δήμου Ιλίου και 70/27-3-2008 Α.Δ.Σ. του Δήμου Tulcea, με τις οποίες όλες οι πλευρές εξέφραζαν την επιθυμία τους να συνάψουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, ο Δήμος Ιλίου φιλοξένησε στο  διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου 2008 την επίσημη τελετή για την υπογραφή των συμφωνιών αδελφοποίησης και σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών τόσο από τις ανωτέρω πόλεις όσο και από την πόλη της Ιεριχούς (Παλαιστίνη), με την οποία ο Δήμος μας έχει αδελφοποιηθεί από το 1999.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου η επίσημη τελετή αδελφοποίησης, ενώ το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε Βραδιά Αδελφοποιημένων Πόλεων προς τιμήν των ξένων προσκεκλημένων με ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή του γρεκάνικου συγκροτήματος «I TAMBURELLISTI DI TORREPADULI».

Στις εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Ιεριχούς, κ. Hasan Saleh, ο Δήμαρχος Tulcea, Δρ. Constantin Hogea, ο Αντιδήμαρχος Corigliano d’ Otranto, κ. Tomaso Condo, Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των αδελφοποιημένων πόλεων, ο Πρόξενος της Ρουμανίας, κ. Anton Nicolae, o Πρέσβης του Ελληνισμού, κ. Antonio Ancora, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Tulcea, κα Αικατερίνη Σταθοπούλου, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Αμφικτυονία, κ. Βασίλειος Ξένος, καθώς και πλήθος δημοτών.

Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί σειρά κοινών δράσεων σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών που είχαν προετοιμάσει το έδαφος και είχαν εμπεδώσει και στους τρεις Δήμους αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, η ημερίδα με τίτλο: «Οι Έλληνες και η γλώσσα τους στην Κάτω Ιταλία» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιλίου στις 2 Μαϊου 2007, η επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Ιλίου στο Corigliano d’ Otranto στο διάστημα 9-13 Σεπτεμβρίου 2007, καθώς και η συμμετοχή τριών μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Ιλίου στο διεθνή διαγωνισμό νέων μουσικών «George Georgescu» στην πόλη Tulcea στο διάστημα 22-25 Μαϊου 2008. Μετά δε την υπογραφή των συμφωνιών αδελφοποίησης, νέες δράσεις προγραμματίζονται και υλοποιούνται, όπως η επίσκεψη των ΚΑΠΗ Ιλίου στο Corigliano d’ Otranto και σε άλλες πόλεις της Κάτω Ιταλίας. Επίσης, ο Δήμαρχος Ιλίου αποδέχθηκε πρόσκληση του ομολόγου του της Tulcea να επισκεφθεί τη ρουμάνικη πόλη τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και εκεί η τελετή αδελφοποίησης.