Μήνυμα Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Μήνυμα Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

 

“Αυτό που ένας ηλικιωμένος βλέπει όταν κάθεται στο έδαφος, ένας νέος δεν μπορεί να το δει ακόμη και αν κάθεται πάνω σε ένα δέντρο”.

(Αφρικανική παροιμία)

 

Το επίπεδο πολιτισμού της σύγχρονης κοινωνίας έχει άμεση συνάρτηση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την Τρίτη Ηλικία. Η 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, μας θυμίζει ότι αυτή η ηλικία έχει πρόσωπο: των γονιών μας, του παππού, της γιαγιάς, του γείτονά μας.

Είναι μια μέρα που μας προτρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία των δικαιωμάτων τους, να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους στην κοινότητα και τη ζωή μας, να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφαλή διαβίωσή τους.

Σήμερα, ας δεσμευτούμε να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο περιβάλλον, χωρίς φυσικά και κοινωνικά εμπόδια, με εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ζωής. Ενισχύουμε τον θεσμό των ΚΑΠΗ, τα προγράμματα για την Τρίτη ηλικία και το «Βοήθεια στο σπίτι», τις δράσεις φροντίδας σε μοναχικά και ευάλωτα άτομα.

Η ψυχή δεν γερνάει ποτέ. Για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεγαλώνουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν στην κοινωνία ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα.

 

Δήμαρχος Ιλίου
Μήνυμα Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίαςa